Gazdaság

„Magyarország kiemelkedően jól használja fel az uniós forrásokat”

A versenyképesség és a gazdasági növekedés fenntartása a következő évek két legfontosabb feladata Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt - mondta Perényi Zsigmond, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, az uniós versenyképességi operatív programok éves nemzetközi konferenciáján.

„Magyarország kiemelkedően jól használja fel az uniós forrásokat”
Perényi Zsigmond, az ITM európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára
Fotó: MH

A kétnapos rendezvény nyitó előadásában Perényi Zsigmond úgy fogalmazott, történelmi időszakot élünk, és ha nem figyelünk a versenyképességre, a növekedés fenntartására, akkor az Európai Unió lemaradhat a versenyben az Egyesült Államok és Kína mögött. A küzdelemben az EU számíthat az átlagon felül teljesítő Közép-Európára és Magyarországra - mondta.

A konferenciát köszöntve Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság növekedése figyelemre méltó, az idén az első háromnegyedévben 5,1 százalékot tett ki, az év egészére 4,8 százalék várható. Hozzátette, hogy az európai uniós források jó felhasználása segíti a gazdaság növekedését.

Perényi Zsigmond előadásában ismertette: Magyarország az uniós forrásokat kiemelkedően jól használja fel, a 2014-2020-as időszakban rendelkezésre álló források 43 százalékát lehívta, ezzel a mutatóval a V4 országcsoportban az első, a tagállamok között a 10. helyen áll. A magyar kormány az uniós források 60 százalékát a gazdaság, a kis- és középvállalkozások támogatására fordítja - mutatott rá az ITM államtitkára.

Kiemelte, a magyar gazdaságpolitika, fejlesztéspolitika jó teljesítménye mögött az átgondolt, pontosan meghatározott célok állnak, a fókuszban a gazdaság, a versenyképesség az infrastruktúrafejlesztés, a kutatás-fejlesztés, humánfejlesztés és klímapolitika szerepel.

Perényi Zsigmond rámutatott, hogy kohézió és pénz nélkül nincs versenyképesség. A kohéziós források felhasználása nemcsak a keretből részesülő tagállamok versenyképességére, hanem a többi tagállam gazdasági növekedésére is kedvező hatással van - tette hozzá.

Magyarország célja, hogy 2030-ra az ötödik legélhetőbb és legversenyképesebb európai uniós országok egyike legyen, ahol a legjobb élni és dolgozni, ennek szem előtt tartásával tervezi az ország a 2021-2027-es időszak uniós forrásfelhasználását - mondta az ITM államtitkára.

A konferencián Andriana Sukova, az Európai Bizottság foglalkozás és szociális ügyek, társadalmi befogadóság főigazgatóságának igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2021-2027-es időszak tervezése jelentős kihívás, innovatív, konstruktív megoldásokat igényel. A bizottság dolgozik a forrásfelhasználás szabályainak egyszerűsítésén, fontosnak tartják a különböző EU-s pénzügyi alapok egymást segítő hatásának érvényesülését, a hozzáadott érték teremtését.

Vittoria Alliata di Villafranca, az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatósága igazgatója a 2010 óta mért uniós regionális versenyképességi index fontosságát hangsúlyozta. A 74 indikátor alapján összeálló mutató alakulásából a régiók nyomon követhetik versenyképességük alakulását. A legtöbb tagállamban a főváros és környéke a legversenyképesebb térség, a többi régió felzárkóztatását a döntéseknél figyelembe kell venni.

Erich Unterwurzacher, az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatósága igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós források felhasználásának az alacsony szén-dioxid- kibocsátású gazdaságot kell erősítenie. Fel kell arra készülni, hogy az automatizálás, a mesterséges intelligencia terjedése érinteni fogja a munkaerőpiacot - mondta a bizottság igazgatója.

Kapcsolódó írásaink