Gazdaság

A lakáshoz jutást segíti a gazdaságvédelmi akcióterv

Az intézkedés hozzájárul az ingatlanok megújulásához és a kistelepülések megtartó erejének növeléséhez, továbbá a vidéki építőipari vállalkozásokat is helyzetbe hozza

A magyar gazdaság várhatóan idén is jóval az uniós átlag felett teljesít, ennek megőrzése érdekében a gazdaságvédelmi akcióterv részeként javaslatokat nyújtott be a Pénzügyminisztérium az Országgyűlésnek. Az adócsökkentés mellett a gazdaságfehérítést is szolgálják a javaslatok, a legújabb pont célja, hogy a magyar családok saját tulajdonú otthonban élhessenek.

A lakáshoz jutást segíti a gazdaságvédelmi akcióterv
Varga Mihály: Az a cél, hogy minden család saját otthonhoz jusson
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A gazdaságvédelmi akcióterv újabb pontja vált érvényessé, jövő év január elsejétől a kistelepüléseken építkezők visszaigényelhetik az általános forgalmi adót (áfa) ötmillió forintos összeghatárig – mondta tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályról a távirati irodának. A kormány számos intézkedéssel segíti a családok lakhatását és azt tartja elsődleges célnak, hogy lehetőleg minden család saját tulajdonú otthonban éljen – fejtette ki Varga Mihály. Mint mondta: ezt szolgálja többek között a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amely idén szeptember végéig mintegy száztizenhétezer családnak segített saját otthon megvásárlásában. A falusi csok július elsejei bevezetése óta három hónap alatt – szeptember harminc­adikáig – már közel háromezer kérelem érkezett a pénzintézetekhez.

Ezeket az intézkedéseket egészíti ki a gazdaságvédelmi akcióterv legújabb, 2020. január 1-én hatályba lépő pontja. Az intézkedés amellett, hogy hozzájárul a lakásállomány megújulásához és a kistelepülések népességmegtartó erejének növeléséhez, a vidéki építőipari vállalkozásokat is helyzetbe hozza – mondta a miniszter. A támogatást azon a 2486 településen lehet igénybe venni, ahol a falusi csokot is, vagyis a kedvezmény mintegy két és félmillió magánszemélyt érint. A preferált kistelepüléseken egy háromgyermekes család – saját tulajdonú ingatlan bővítése, korszerűsítése esetén – akár több mint tízmillió forintos támogatással is számolhat, ugyanis az ötmillió forintos falusi csok mellett a 7,5 millió forintos kedvezményes kölcsönt, és 2020. január 1-jétől az adó-visszatérítési támogatást is igénybe veheti. Még nagyobb a kormány által nyújtott támogatások összege abban az esetben, ha egy három gyermeket nevelő vagy vállaló család preferált kistelepülésen vásárol lakást és azt bővíti, illetve korszerűsíti, így ugyanis akár tízmillió forint összegű csokot, továbbá ötmillió forint adó-visszatérítést is kaphat. Az említett lakásberuházáshoz tizenötmillió forint kedvezményes kölcsönlehetőség is rendelkezésére áll.

Az áfa-visszatérítési kérelmeket 2022. június 30-ig lehet benyújtani. A támogatást az építési, bővítési, továbbá a korszerűsítési munkálatok költségeinek, illetve az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárának megfizetéséhez lehet igénybe venni. A támogatás összege legfeljebb ötmillió forint lehet. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom