Gazdaság

Módosuló beruházási határidők Paks II.-nél

Olyan blokkokat kell építeni, amelyek hatvan évig, a tervezett üzemidő végéig biztosítják a biztonságosan előállítható és a lehető legolcsóbb villamos energiát

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a Paks II.-projekt finanszírozási szerződésének módosítása, amellyel egyidejűleg a beruházás befejezésének határideje is módosul.

Módosuló beruházási határidők Paks II.-nél
Fontos az atomerőmű bővítése, a vele kapcsolatos uniós vizsgálat azonban közel kétéves csúszást okozott a beruházás megvalósításában
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A paksi bővítéssel kapcsolatos európai bizottsági vizsgálat közel kétéves leállást okozott, és a magyar és uniós előírásoknak való megfelelés miatt szükség volt áttervezésekre is – mondta tegnap a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán. Süli János hangsúlyozta: Magyarország a végtörlesztés határidejét szeretné kitolni, ennek értelmében a magyar állam nem 2026-ban kezdené a tízmilliárd eurós hitel és a kamatának a visszafizetését, hanem akkor, amikor a blokkokat üzembe helyezték. Hozzátette, a módosítás a törlesztési határidőket érinti, a finanszírozási szerződés egyéb feltételeit nem.

Süli János hangsúlyozta azt is, hogy a fővállalkozó Roszatom októberben átadta az új blokkok műszaki tervét a Paks II. Zrt.-nek, ami az egyik szükséges feltétele, hogy a létesítésiengedély-kérelmét jövő nyáron be tudják nyújtani az Országos Atomenergia-hivatalnak, amely nemzetközi szakértők bevonásával értékeli az átadott dokumentációt. A hivatalnak a kérelem elbírálására tizenöt hónap áll majd rendelkezésére.

A miniszter úgy fogalmazott, a biztonság a legfontosabb, nem a határidő. Hangsúlyozta: azon dolgoznak, hogy kellően megalapozott legyen az engedélykérelem. Olyan blokkokat kell építeni, amelyek hatvan évig, a tervezett üzemidő végéig biztosítják Magyarországon az időjárástól független, biztonságosan előállítható, a lehető legolcsóbb villamos energiát. Süli János elmondta azt is, hogy nyáron megkezdődött a felvonulási épületek építése, a két új blokk kivitelezéséhez összesen több mint nyolcvan kiszolgáló épület szükséges.

A lengyel erőmű

Valószínűleg amerikai atomreaktor-technológiával épülhet fel az első lengyel atomerőmű – közölte az MTI. Lengyelország az amerikai Westinghouse AP1000, a dél-koreai APR–1400 vagy a francia EPR atomreaktor-technológiát fogja alkalmazni első atomerőműve felépítéséhez, eddig az amerikai technológia számít befutónak a versenyben. Lengyelország és az Egyesült Államok idén júniusban írt alá Washingtonban szándéknyilatkozatot békés célú atomenergetikai együttműködésről.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom