Gazdaság

A kivándorlás több munkaórát is jelent

További szabadnapokra jogosultak a magyarok a franciákhoz hasonlóan akkor, ha van gyermekük, a hazai munkarend európai viszonylatban átlagosnak számít

Magyarország a negyvenórás munkahéttel átlagos helyet foglal el az európai országok között. Leginkább a horvátok munkarendje hasonlít a magyarokéhoz, a románok viszont kevesebbet túlóráznak. A ShopAlike harmincegy európai országot vizsgált, hogy megtalálja, melyikben dolgoznak a legtöbbet.

A kivándorlás több munkaórát is jelent
Idehaza átlagosan 233 napot dolgozunk egy évben, a kivándorlók egy héttel többet
Fotó: AFP/Serge Attal

Az európaiak általánosságban sokkal több időt töltenek munkával, mint azt elvárnák tőlük. Vannak olyan országok, mint Izland, ahol a teljes munkaidő negyven óra hetente, de átlagban 44,5 órát dolgoznak minden héten. Olyan országok is vannak, amelyek pont a spektrum másik oldalán helyezkednek el. Úgy, mint Dánia, ahol heti harminchét óra számít teljes munkaidőnek, és átlagban további egy órát töltenek munkával – derül ki a ShopAlike felméréséből, amely az Eurostat és az OECD adatai alapján készült.

Érdekesség, hogy a görögök, akik átlagban 44,17 órát dolgoznak hetente, 256 napot töltenek munkával évente. Ezzel szemben a dánok, az átlagban 38,52 órás munkahetükkel évi 216 napot töltenek munkával. Az évi szabadnapok számát nézve a felmérés azt mutatja, hogy az első helyen Málta és az Egyesült Királyság áll, évi teljes harmincnyolc nap szabadsággal. Máltán a huszonnégy szabadnapon felül még tizennégy munkaszüneti nap gondoskodik a munkavállalók szabadidejéről. Az Egyesült Királyságban ezzel szemben sokkal több (28/év) szabadnapot ajánlanak a munkavállalóknak. Amennyiben azokat az országokat nézzük, amelyek a legkevesebb szabad- és munkaszüneti nappal rendelkeznek, Svájcot és Írországot találjuk, csupán huszonkilenc szabadnappal a lista elején.

Magyarország a heti ledolgozott órák számát tekintve a negyvenórás munkahéttel egészen átlagosnak bizonyul európai viszonylatban. Ha nem számítjuk a munkaszüneti és szabadnapokat, egy magyar teljes munkaidős munkavállaló évi 233 napot dolgozik. Hasonlóan a horvát munkavállalókhoz.

Magyarországon a teljes munkaidős hetek hivatalosan negyvenórásak ugyan, de az Eurostat (2018) adataiból kiderül, hogy átlagban egy munkavállaló heti 40,5 órát dolgozik. Ez az adat a kevesebb túlórát végző országok közé sorolja Magyarországot. Csupán Finnország (+0,2 óra), Románia (+0,2 óra) és Svájc (+0,42 óra) túlórázik kevesebbet.

A magyar munkavállalók az átlagnál évi több mint két nappal kevesebb szabadnapot kapnak. Amíg itthon húsz, Horvátországban, Észtországban és az Egyesült Királyságban a minimális évi szabadnapok száma huszonnyolc nap. Az évi húsz nap a törvényben előírt minimális szabadnapok számát takarja. Magyarországon ez a szám az életkorral változik és negyvenöt éves kor felett minimum harminc nappal számolhatnak a magyarok. Emellett, Franciaországhoz hasonlóan, Magyarországon is jogosultak a munkavállalók további szabadnapokra, ha gyermekük van.

Végül ha összehasonlítjuk Magyarországot közvetlen európai szomszédaival, kirajzolódik, hogy a magyar munkavállalók az átlagnál (235 nap) kevesebbet dolgoznak. Ezen felül az is kiderül, hogy a külföldön szerencsét próbáló magyarok által kedvelt országokban, mint az Egyesült Királyság (239 nap), Németország (236 nap) és Ausztria (239 nap), átlagban többet dolgoznak.

Kapcsolódó írásaink