Gazdaság

Az ingatlan helyett az állampapír hódít a befektetőknél

Előtérbe kerültek a magánvevők, akik jobb alkupozícióba kerülhetnek, nyáron is jellemző trend volt a kiköltözés a fővárosból

Visszaesett a használt lakások iránti kereslet Budapesten nyáron. A befektetők inkább az új állampapír iránt érdeklődnek, a húszmillió forint alatt keresgélők pedig továbbra is az agglomerációban vagy más városokban találhatják meg a számításukat.

Az ingatlan helyett az állampapír hódít a befektetőknél
Lakás a rengetegben: egyre inkább elveszőben a használt ingatlanok iránti kereslet
Fotó: MH/Katona László

A fővárosi változás általános jellegű az ingatlanpiacon, június eleje óta csökken a kereslet a használt lakóingatlanok iránt, ami idén júniustól számítva 32 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában volt – mondta lapunknak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, nem lehet általánosítani, hogy ez csak a panellakásokra vagy más típusú ingatlanokra lenne igaz. És bár vidéken is csökkent a kereslet, de ott ennél szerényebb mértékű visszaesést tapasztaltak az Ingatlan.com látogatói körében: alig tizenegy százalékkal marad el a nyár eleje óta mért kereslet a tavalyi szinttől.

Összességében az látszik, hogy június eleje óta a befektetők újabb ingatlant már nem vásárolnak, inkább a prémium államkötvénybe helyezik el a pénzüket, ezáltal nagyobb szerepet kapnak a saját célra vásárló vevők. A befektetők kiesése miatt jobb alkupozícióba kerülnek azok a magánszemélyek és családok, akik saját célra vásárolnának ingatlant – tette hozzá Balogh László. Az ingatlant keresőkre eddig is jellemző volt, hogy az olcsóbb ingatlanokat kutatták a kínálatban, aminek következtében sokan költöztek a városok belső részeiből a külsőbb kerületekbe, esetleg az agglomerációba. Ez nem pusztán fővárosi jelenség, hanem a többi nagyváros esetében is megfigyelhető volt.

A szakértő kérdésünkre kitért arra is, hogy azok a fiatalok, akik 15–20 millió forintból szeretnének jó helyen lévő, jó állapotú ingatlant vásárolni, elsősorban a fővárosi agglomerációban vagy a nagyvárosokban találhatják meg a számításukat. Budapesten ugyanis húszmillió forint alatt nem nagyon lehet ilyen ingatlant vásárolni.Az év vége persze érdekes lehet, és változást hozhat abból a szempontból, hogy rengeteg új lakást adhatnak át, az utolsó negyedévben nyolcezer új ingatlan átadására számíthatunk. Ennek megfelelően ezen a piacon a saját célra vásárló vevők is találhatnak jó ajánlatokat az állami támogatásokat és a kedvező hitellehetőségeket kihasználva, és a befektetők is jó üzleteket köthetnek. Azok ugyanis, akik tervezőasztalról vásárolnak meg egy új építésű lakást, az elkészüléskori árához képest akár tizenöt-húszszázalékos kedvezményt is el tudnak érni. Ráadásul idén még minden új ingatlan vásárlása esetében elérhető a kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa is, igaz, ez csak az ebben az évben kifizetett vételárrészletre vonatkozik. Ennek az az oka, hogy azokat az új lakásokat, amelyeknek nem volt meg az építési engedélyük 2018. november 1-jéig, 2020-ban és azt követően már csak 27 százalékos áfatartalommal lehet megvásárolni. Éppen ezért és a nagyvárosi borsos árak miatt úgy látjuk, hogy aki ingatlanbefektetésben gondolkodik, pénzügyileg jobban járhat az új lakás vásárlásával, mint egy újszerű használt lakással – hangsúlyozta Balogh László.

Kapcsolódó írásaink