Gazdaság

Felkészült Magyarország a járműipari változásokra

Cél, hogy növekedjen az itthon előállított hozzáadott érték, illetve legyenek olyan hazai vállalkozások, amelyek saját termékkel tudják ellátni az itteni gyárakat

Kiemelkedően teljesít idén is a járműipar, a kormány célja támogatni azokat a vállalkozásokat, amelyek beszállítói az itteni autóipari cégeknek.

Felkészült Magyarország a járműipari változásokra
A rendezvényen a legmodernebb és high-tech járműveket ki is lehetett próbálni
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A járműipar az elmúlt kilenc évben megduplázta a kibocsátását, növekedett a termelékenység, miközben a foglalkoztatás 34 százalékkal emelkedett. Az idei első nyolc hónapban 12 százalékkal bővült a hazai járműipar, miközben a német tíz százalékkal csökkent – közölte tegnap György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára az Automotive Hungary 7. nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításon, a Hungexpón. Hangsúlyozta azt is, hogy sikerült részben szerkezetet váltanunk és felkészülnünk a 21. század kihívásaira, és ebben a járműiparnak óriási a szerepe. A befektetésösztönző politika eredménye, hogy a Nemzetközi Valutaalap kimutatása szerint az iparban a high-tech aránya hetvenszázalékos, amivel másodikak vagyunk világszerte, csak Dánia előz meg minket. Dicsérte Magyarország rugalmas befektetésösztönző rendszerét, és kiemelte a sűrű úthálózatot is.

Hangsúlyozta: a befektetők számára elsődleges a meglevő stabil politikai háttér, illetve az igényekre rugalmasan reagálni képes befektetésösztönző rendszer. Hozzátette, amikor megtudtuk, hogy a BMW új gyárat akar a régióban építeni, elkezdtük fejleszteni a debreceni mechatronikai járműipari képzéseket. A magyar munkaerő megbízható, szorgalmas és jól képzett, képes a high-tech iparban dolgozni.

A kormány egyik törekvése, hogy növekedjen az itt előállított hozzáadott érték, a másik cél, hogy legyenek olyan magyar vállalkozások, amelyek saját termékkel tudják ellátni az itteni gyárakat – emelte ki.

Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár jelezte, a kormány célja, hogy hazánk erős innovátor ország legyen. A fejlődéshez növelni kell az állami hozzájárulást a kutatás–fejlesztés–innováció területén, jövőre a költségvetési forrás 25 százalékkal, 32 milliárd forinttal lesz több az ideinél. A kormány célja, hogy 2020-ig a kutatás-fejlesztési és innovációs források érjék el a GDP 1,8 százalékát, most ez a mutató 1,5 százalékot tesz ki – tette hozzá.

A konferencián 15 ország kétszáz kiállítója mutatja be termékeit. Lapunknak a gyártásfelügyelettel foglalkozó Leadec Kft. ügyvezetője, Dákai Ferenc elmondta, hogy a járműiparban tapasztalható visszaesés leginkább az átalakulás miatt következik be, hiszen a gyártás áttevődik az elektromos és az önvezető autók irányába. Ugyanakkor a gyártás felügyeletében is egyre nagyobb szerepet kap a digitalizáció a mind nagyobb hatékonyság érdekében.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom