Gazdaság

Fejlesztésekre jut a legtöbb pénz

Stabil a költségvetés helyzete a legfrissebb államháztartási adatok szerint

A legfrissebb államháztartási adatokból kiderül, hogy a költségvetés helyzete stabil, így a 2019 egészére kitűzött, európai uniós módszertan szerinti 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycél továbbra is teljesíthető – derült ki a Pénzügyminisztérium lapunknak eljuttatott közleményéből.

A reálgazdasági folyamatok biztosítják a költségvetés egyensúlyát. A kormány eredményes gazdaságpolitikája annak ellenére biztosítja a költségvetés egyensúlyát, hogy idén nyáron a vállalkozások és a gyermekes családok támogatása tovább nőtt. A gazdaságvédelmi akcióterv egyik elemeként 2019. július 1-jétől további két százalékkal csökkent a szociális hozzájárulási adó, ami tovább mérsékli a vállalkozások adóterheit. A kormány családvédelmi akciótervében foglalt intézkedések nagy része – például a babaváró támogatás, valamint a nagycsaládosok július elsejétől indult személygépkocsi-vásárlási támogatása. Idén szeptemberben a központi alrendszer többlete 207,2 milliárd forint volt, és 2019. január 1-jétől szeptember végéig összesítve az államháztartás központi alrendszere 303,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. Szeptemberben 464,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett, ezzel az év első kilenc hónapjában összesen 931,7 mil­liárd forint európai uniós támogatás folyt be a költségvetésbe. Szeptember végéig az uniós kiadások megközelítették az 1077,4 mil­liárd forintot.

A költségvetés bevételi oldalán szeptember végéig az általános forgalmi adóból az éves előirányzat, vagyis a 2019 egészére tervezett bevétel 77,5 százaléka, személyi jövedelemadóból az éves előirányzat 75,2 százaléka, míg szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból az éves előirányzat 73,5 százaléka teljesült. 2019 első kilenc hónapjában a hazai fejlesztési kiadások közül továbbra is jelentős nagyságrendet képviseltek a kiemelt közúti projektekre, a Modern Városok Programra, a közúthálózat felújítására, a vasúthálózat fejlesztésére fordított, továbbá a Beruházásösztönzési célelőirányzat terhére és a Magyar Falu Program alprogramjainak támogatására kifizetett összegek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom