Gazdaság

Tovább csökkent a hiány és az államadósság

Benyújtotta a Pénzügyminisztérium az Országgyűlésnek a 2018-as év költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot (zárszámadási javaslatot).  A dokumentum szerint a magyar gazdaság az EU átlagos szintje felett teljesített, az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya a tervezettnél kedvezőbben alakult, és az államadósság GDP-arányos szintje is alacsonyabb lett a vártnál - áll a Pénzügyminisztérium lapunknak is eljuttatott sajtóközleményében.

Tovább csökkent a hiány és az államadósság
Stabil lábakon áll a magyar gazdaság
Fotó: Pixabay

Kedvező kép rajzolódik ki a zárszámadási törvényjavaslatból: Tavaly - az EU-ban a harmadik leggyorsabb bővülést elérve -  5,1 százalékkal nőtt a GDP, míg az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya az eredeti tervnél kedvezőbben, 2,3 százalékos szinten teljesült. Az államadósság GDP-arányos szintje a 2011-es 80 százalékot is meghaladó szintről, még a korábban feltételezettnél is alacsonyabb szintre, 70,2 százalékra mérséklődött -írja a közlemény.

A magyar államadósság-kezelés fő célja az adósságráta csökkentése, a lakossági állampapírok állományának növelése a devizaadósság arányának a mérséklésével. A devizaarány ezzel összhangban a 2011 végi 52%‑ról 23%‑ra, a külföldiek aránya pedig 65%‑ról 36%‑ra esett. Az EU-ban is példaértékű szintű javulás hozzájárult az ország devizakitettségének és külső sérülékenységének mérséklődéséhez, amelyet idén a februári döntéseikben már a nemzetközi hitelminősítő intézetek is elismertek. A piaci befektetők kedvező értékítéletét követően ugyanis a Standard & Poor's és a Fitch Ratings is egy kategóriával feljebb, a BBB osztályba sorolta hazánkat.

Annak ellenére, hogy 2018-ban mintegy 290 milliárd forintot hagytak az adócsökkentések a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál, a négy legnagyobb adófajtából (a társasági adó, a személyi jövedelemadó, az áfa és a jövedéki adó) az eredetileg tervezethez képest mintegy 195 milliárddal több érkezett az államkasszába. A négy nagy adónem összességében 7598,4 milliárd forintot hozott a költségvetésnek - derül ki a dokumentumból.

Az eredeti előirányzathoz képest a legnagyobb eltérés az általános forgalmi adóban (áfa) jelentkezett úgy, hogy 2018-ban 5 százalékra csökkent a hal, a sertésbelsőség, az internet szolgáltatás, az éttermi étkezés, valamint a Braille kijelzők és nyomtatók áfa kulcsa. Az áfabevételek növekedésében jelentős szerepet játszott a gazdaság fehéredése. Az online gazdaságfehérítő intézkedések tavaly július 1-től egy új eszközzel, az online számlával bővültek, amelynek köszönhetően 2018-ban az EU előzetes becslése alapján a 2013. évi 21 százalékról 9 százalékra zsugorodott hazánkban az adóelkerülés mértéke - írják.

Kapcsolódó írásaink