Gazdaság

Budapesti gombostű a startuptérképen

Sokkal komolyabb a kezdő cégek hatása a gazdaságra, mint ahogy azt gondolnánk, hiszen ezek a legaktívabbak a kis- és közepes vállalatok közül az üzleti innováció területén

A mesterséges intelligencia és a digitalizáció olyan kérdéseket vet fel az életünk számos területén, amelyeket leggyorsabban jól megoldó városok és országok komoly előnyökhöz tudnak jutni – nyilatkozta lapunknak Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke.

Budapesti gombostű a startuptérképen
Szalai Piroska szerint fővárosunk a legjobb Európában az induló cégek számára
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– A nyáron is pezsgett a hazai startupélet, vagy ez nyugalmasabb időszak? Hogyan értékeli az elmúlt hónapokat?

– Az idén nyáron számos olyan eseményt, fesztivált szerveztek, ahol a startupok témája is megjelent. Például Tusványoson már negyedik éve jelen vagyunk, s több alkalommal is lehetőségünk volt az üzleti innováció különböző területeiről, aspektusairól beszélgetni igazán prominens partnerekkel, bemutatva a startupok és a városok, egyetemek, illetve a nagyvállalatok kapcsolatát, valamint a határokon átnyúló együttműködéseket, Budapest nemzetközi programjait. Nyáron elindítottuk a jubileumi, 10. Be Smart versenyünket, amelyben idén már az egész országból részt vehetnek, nemcsak a budapestiek, mert ez a verseny válogatja ki a Startup Europe Awards Hungary tizenkilenc kategóriájának döntőjébe bekerülő száz legjobb magyar startupot, valamint közreműködésünkkel elindult a Be Smart Székelyföld verseny is. Szóval jóval aktívabb volt ez a nyár, mint a korábbiak.

– Melyek azok a magyar startupok, melyekre érdemes odafigyelni, és nemzetközi karriert futhatnak be?

– Nagyon sok ígéretes startupunk van már szerencsére, akik rég túljutottak az ötletfázison, piacon levő termékük, szolgáltatásuk van, és közöttük vannak olyanok, akik a Prezi, a Ustream és a NNG potenciális követői. Budapest főváros támogatásával már 168 magyar startup tudott bemutatkozni a világ legnagyobb nemzetközi eseményein, 2015 óta harmincnyolc delegációt szerveztünk. Az utóbbi időben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is támogatta az útjainkat.

– Egy tusványosi kerekasztal-beszélgetésen úgy vélekedett, hogy a jogászoknak és a mérnököknek most már össze kell dolgozniuk annak érdekében, hogy az innovációs ökoszisztéma tovább tudjon fejlődni. Lát erre esélyt?

– Igen, most látok rá esélyt, hogy nálunk is elkezdődjön ez a folyamat, amit a világ startupok terén legaktívabbjai is csak mostanában kezdtek. A mesterséges intelligencia és a digitalizáció olyan kérdéseket vet fel az életünk számos területén, amelyeket leggyorsabban jól megoldó városok és országok komoly előnyökhöz tudnak jutni. Két egyszerű példa: hogyan tud egy Airbnb vagy Über típusú, megosztott szolgáltatás tisztán és legálisan úgy működni, hogy a város lakói és a turisták is elégedettek legyenek, illetve a startupokban egészen más a foglalkoztatás, a rugalmas munkakörök iránti igény, mint az ún. „old economy”, azaz régi gazdaság szereplőinél megszoktuk.

– A startupok működése mennyire „hagy nyomot” a magyar gazdaságban?

– Sokkal komolyabb a hatásuk a gazdaságra, mint ahogyan azt a gondolnánk. Ők a legaktívabbak a kis- és közepes vállalatok közül az üzleti innováció területén, és katalizátorai is e szektorban az innovatív szemlélet terjedésének. Más perspektívákat nyitnak a gondolkodó, fejlődni kívánó vállalkozóink számára, mint amihez ők még az összeszerelő üzemek korszakában, 2010 előtt hozzászoktak. A nemzetgazdaság versenyképessége nélkülük nem tudna nőni ilyen mértékben, mint ahogyan manapság a makroadatok mutatják. S természetesen a szárnyaló gazdaság visszahat rájuk is, nem véletlen, hogy egy brit felmérés szerint Budapest a legjobb város Európában a startupok számára, illetve az sem, hogy Budapest nyerte a Startup Europe díj legjobb közigazgatásoknak szóló kategóriáját 2018-ban.

– Hogyan néz ki jelenleg az európai startuptérkép?

– Az öreg kontinensen a legnépesebb ökoszisztéma Londonban, Párizsban és Berlinben van. Utánuk következik 10–15 olyan város, ahol nagyon gyors, intenzív fejlődés zajlik manapság. Ezek közé tartozik Budapest is szerencsénkre, de itt található Varsó és Prága is a környezetünkből vagy kicsit távolabbról Lisszabon. Számunkra a legfontosabb, hogy álljuk a versenyt velük, amihez elengedhetetlen, hogy a fővárosi és az állami döntéshozók együttműködjenek a város fejlesztésében. Remélem, soha nem jön vissza az a világ, amikor az állam elvonta vagy nem biztosította a fővárosi fejlesztéseknek a forrásait. Azért Budapest a legjobb hely Európában a startupok számára, mert biztonságos város, jó a közlekedése, jó és olcsó az internetlefedettség, kiválók a fejlesztőmérnökeink, nem drága egy cég fenntartása, jók a közösségi irodák, a társasági adó az egyik legalacsonyabb a világon, gyorsan és egyszerűen lehet exportálni.

– Mozgalmas ősz elé néz a BVK. Milyen versenyek és események vannak kilátásban?

– Már lehet jelentkezni a jubileumi, 10. Be Smart versenyünkre, amelynek nyertesei közül öt startup kijuthat a lisszaboni Web Summitra, amely a világ legnagyobb webtechnológiai eseménye, valamint kiválasztjuk a legjobb száz magyar startupot, akik megmérkőznek a Startup Europe Awards Hungary 19 kategóriájának díjaiért. A nyertesekkel a szintén idén jubiláló, 5. Startupok Éjszakáján találkozhatnak november 28-án a Bálnában. Emellett még számos kisebb eseményre várjuk az innováció világa iránt érdeklődőket, kérem, kísérjék figyelemmel a honlapunkat és a közösségimédia-felületeinket. Minden rendezvényünket e felületek segítségével szervezzük.

Kapcsolódó írásaink