Gazdaság

Jelentős többlettel zárt júliusban a büdzsé

A központi beruházások közül a Modern Városok Program, a vasúthálózat modernizációja, a Pest megyei fejlesztések és a vállalkozásoknak szánt források emelhetők ki

Az első hét hónapban csaknem minden adónemből több pénz folyt be a költségvetésbe, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Jelentős többlettel zárt júliusban a büdzsé
A Budapest–Hatvan vasútvonal felújítása uniós forrásból valósul meg
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A gazdaság teljesítményének köszönhetően idén júliusban 37,2 milliárd forint többlettel zárt a költségvetés, az államháztartás – önkormányzatok nélküli – központi alrendszerének első hét havi hiánya 352,7 milliárd forint lett – közölte tegnap a Pénzügyminisztérium a távirati irodával. A hét havi hiány az éves előirányzat 35,3 százaléka, így az év egészére kitűzött, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycél továbbra is teljesíthető. Az év első hét hónapjában a központi költségvetés hiánya 446,7 milliárd forintot tett ki, az elkülönített állami pénzalapok 73,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 20,5 milliárd forintos többletet értek el. A tárca közölte: általános forgalmi adóból 410,8 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 127,3 mil­liárd forinttal, jövedéki adóból pedig ötvenhétmilliárd forinttal volt magasabb bevétele a költségvetésnek, mint a múlt év azonos időszakában. Társasági adóból 30,7 mil­liárd forinttal volt több a bevétel.

Idén július végéig a szociális hozzájárulási adóból, valamint a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból összesen 3127,8 milliárd forint érkezett a büdzsébe, 310,7 milliárd forinttal több, mint az előző év azonos időszakában.
Uniós bevételből 441 mil­liárd forint érkezett a büdzsébe, míg az uniós kiadásokra 850,8 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés a kedvezményezettek részére. A hazai forrásból megvalósuló fejlesztések közül a Modern Városok Programra, a vasúthálózat modernizációjára, a Pest megyei fejlesztésekre, valamint a vállalkozási beruházásösztönzésre szánt források emelhetőek ki.

A központi alrendszer január–júliusi, 11 959,8 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 1239,1 milliárd forinttal voltak magasabbak. A pénzügyi tranzakciós illetékből származó bevétel 140,3 milliárd forintot tett ki, ami az egy évvel korábbi bevételnél 7,2 milliárd forinttal magasabb.

Kapcsolódó írásaink