Gazdaság

Sokat javult az albérletek minősége

Az egyetemisták körében kifejezetten népszerű a társbérlet, amikor egy nagy lakásban a szobákon osztoznak a hallgatók, de a szakértők határozottan javasolják a szerződéskötést

Az augusztus és szeptember hónapok a budapesti albérletkeresők számára kétségkívül vízválasztónak tekinthetők, hiszen nem csupán a frissen felvett egyetemisták, de a pályakezdők, munkahelyet váltók körében is fontos ez az időszak. Jelentős részük ráadásul az első önálló otthonát igyekszik megtalálni, így könnyen előfordulhat, hogy nem jártasak a lakásbérlésben.

Sokat javult az albérletek minősége
A diákoknak fontos a saját szoba, de a költségmegosztás sokat számít
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az albérleti lehetőségek kiválasztásánál jellemzően az ár és a lokáció az elsődleges szempont hazánkban, azonban jó néhány részletet érdemes még mérlegelni, mielőtt meghozzuk a végső döntést. Egy-egy bérleti szerződés esetében több százezer forintra is rúghat a kezdeti költség, így érdemes odafigyelni mindenre – nyilatkozta lapunknak Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. Amennyiben az anyagiakra koncentrálunk, érdemes átgondolni, hogy kisebb alapterületű lakást szeretnénk egyedül, esetleg a társunkkal, párunkkal bérelni, vagy egy nagyobb lakásba költöznének be többen a fia­talok. Utóbbi esetében akár húsz-harminc százalékot is spórolhatunk az össz­költségből, azonban több kompromisszummal jár, mint az első megoldás. Az albérletek minősége szerencsére sokat javult az elmúlt években, főképp az új építésű lakások bérleti piacra kerülése miatt.

A minőségi újabb lakások nemcsak a berendezésükben nyújthatnak előnyöket, de kedvezőbb rezsiköltséggel is lehet számolni az ilyen típusú lakásoknál, így akár kicsit drágább bérleti díjjal együtt is kedvezőbben jöhetünk ki ha éves szinten gondolkozunk. Akik pedig önerővel is rendelkeznek, vagy számíthatnak családi anyagi segítségre, azok az ingatlanvásárlási megoldást is mérlegelhetik a bérlés helyett, hiszen nagyon sok esetben három-négy éves időtávval számolva már ez nyújtja a legkedvezőbb megoldást.

Júliusban derültek ki a felvételi ponthatárok, így az albérletvadászat javában folyik az egyetemisták körében, ez az időszak azonban más élethelyzetben is fontos fordulópont lehet. Sok frissen diplomázott pályakezdő vagy állásváltó időzíti ezekre a hónapokra a munkakezdést, illetve ezzel együtt következő albérlete kiválasztását.

A legnépszerűbb városrészek Budapesten a tömegközlekedési lehetőségekkel bővelkedő belső kerületek, valamint a XI., IX. és XIII. kerület, ahol a havi albérleti díj átlagosan nagyjából 3000-3500 Ft/m2. Ehhez adódik hozzá az általában kéthavi bérleti díjnak megfelelő összegű kau­ció, valamint a havi közüzemi díjak, társasház esetén pedig közös költség – írta lapunknak megküldött közleményében az OTP Ingatlanpont. Amint az albérlő megtalálja a számára ideális bérleményt, érdemes a szerződést is végigböngészni. Ha a szerződéstervezet valamely pontján a bérlő változtatna, nyugodtan jelezze még időben, kölcsönös szimpátia esetén a bérbeadó nyilván nagyobb hajlandóságot mutat a módosításra.

A lakásbérlés alapvetően bizalmi viszonyon alapul, így mind az albérlőnek, mind a bérbeadónak célszerű már az első találkozáskor megteremtenie a hosszú távú együttműködés alapjait. A legnagyobb védelmet persze az írásos szerződés nyújtja. Ennek megkötésekor az albérlőnek érdemes meg­győződnie arról, hogy valóban az ingatlan tulajdonosával szerződik-e, ellenőrizheti az ingatlan tulajdoni lapját. Ez már csak azért is fontos, mert így kiderülhet, hogy van-e
haszonélvezője a bérleménynek. Ha igen, abban az esetben neki is alá kell írnia a szerződést.

Emellett érdemes kiemelt figyelmet fordítani a bérlés időtartamára, hiszen más és más jogszabályi előírás érvényes a határozott és határozatlan idejű bérleti szerződésekre, ami a felmondási körülményeket is befolyásolja. Az egyetemisták köré­ben kifejezetten népszerű a társbérlet, amikor egy nagy lakásban, a szobákon osztoznak a hallgatók. Ebben az esetben a kizárólagos és a közös helyiségek használati feltételeit is ajánlott rögzíteni. A szerződést érdemes közjegyző előtt aláírni, aki kiszűri a nyilvánvaló hibákat, és hitelesíti a szerződést, tovább erősítve az abban foglaltak végrehajthatóságát. Ennek a költségét a bérbeadó szokta fizetni.  

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom