Gazdaság

Nem éri meg a Balaton helyett a horvát tengerpartra utazni

Horvátország év elején bejelentette, hogy csatlakozik az eurózónához, amely továbbdrágította a kuna árfolyamát, sok helyen akár negyvennyolc forintot is elkérhetnek érte

A horvátok olcsóbbnak értékelik idei szállás áraikat, egy magyar utazási szakértő az ellenkezőjét mondja: a kuna erősödése miatt drágább lett a horvát nyaralás.

Nem éri meg a Balaton helyett a horvát tengerpartra utazni
Itt sem sótlan a nyaralás: közelebb van és olcsóbb is a magyar tenger
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Húsz, de akár harminc százalékkal is olcsóbban lehet szállást találni a horvát tengerparton az idei főszezonban, mint tavaly – írta meg múlt héten a Vecernji List című horvát napilap a horvát turisztikai egyesületek (HUT) legújabb adataira hivatkozva. Az engedmények leginkább a magánszállásokra, apartmanokra, kiadó szobákra és kevésbé forgalmas helyeken elhelyezkedő villákra is vonatkoznak, de három- és négycsillagos szállodák is csábítanak akciókkal júliusban és augusztusban. A horvát lap szerint az áresés oka az, hogy negyvenezerrel több kiadó ágyat regisztráltak idén Horvátországban, mint tavaly, és bár a kínálat nőtt, a kereslet a tavalyi szinten maradt. Boris Zgomba, a horvát utazási irodák egyesületének elnöke elmondta: a magasabb kategóriás szálláshelyek az idén is elkeltek, vannak olyan városok, ahol tovább nőtt a turisták száma, ilyen Split környéke vagy Dubrovnik, a probléma azokkal van, akik újak a piacon, valamint, akik nem fektettek be, nem rugalmasak és nem növelték a szolgáltatások minőségét – közölte a horvát lap információit az MTI. Az igények egyre nagyobbak, vannak, akik nem szombattól szombatig akarják eltölteni a szabadságukat, ahogy azt a horvát szállásadók meghatározzák, és olyanok is akadnak, akik a privát szállásokon is szállodai ellátást igényelnek, mint például a napi takarítás vagy a reggeli – hangsúlyozta. A turizmusban dolgozók felróják a kormánynak, hogy a magas adók miatt – amely a turizmus-vendéglátásban is huszonöt százalék –, nem versenyképesek a mediterrán piacon. Úgy vélik: nincs előre kidolgozott stratégia az idegenforgalmat illetően, óriási a munkaerőhiány, és az ágazat magára van hagyva. Eközben Gari Cappelli turisztikai miniszter elégedett az idegenforgalmi szezonnal. Az N1 horvát hírcsatorna egyik műsorában arról beszélt: az első hat hónapban két százalékkal több turista érkezett Horvátországba, mint 2018-ban, és szerinte az előfoglalások is a terv szerint haladnak. Az elmúlt fél évben 6,5 millió turista látogatott az országba, akik 26 millió vendégéjszakát töltöttek el. A szakmai szervezet, a HUT mindazonáltal arra figyelmeztet, hogy májusban a rossz időjárás miatt volt kevesebb vendég, de júniusban is három – hét százalékkal kevesebben foglaltak szállást az országban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Kiemelték, hogy némi erőfeszítésre, erősebb marketingre és a kínálatok korrigálására lesz szükség, hogy hozzák a tavalyi számokat.

A lapunk által megkérdezett szakértő válasza ellentétes volt a horvát lap állításaival. Ilyet nem tapasztaltunk, sőt a kuna erősödése miatt inkább ennek az ellenkezőjét: mintha drágábbak lennének a horvát szállás árak – mondta el lapunknak Orient Attila, a Horvatorszaginfo.hu oldal szerkesztője, majd hozzátette: Az biztos, hogy jobban teljesít a horvát turisztika. Ez a növekedés egész évben és most is érzékelhető. A magyar utasok elsősorban a Magyarországhoz közeli úticélokat részerítik előnyben, így a Krk sziget, Medulin, Pula, Zadar a keresett horvátországi úti célok. Nem tapasztaltuk, hogy ebben a régióban olcsóbbak lennének a szállás árak – magyarázta. A specialista problémának nevezte, hogy nyár előtt a kuna általában drágul és Horvátországban kétféle autópálya-díj kalkuláció van. Létezik az alap és a nyári díjszabás, mely tíz százalékkal magasabb az alapnál. Mindemellett problémának értékelte azt is, hogy kifejezetten ingadozó a kuna váltási árfolyama. A különbség olykor egy fél éttermi vacsora ára is lehet egy magyar számára.

Horvátország már idén év elején bejelentte, hogy csatlakozik az eurózónához, mely tovább drágította a kuna árfolyamát. Jelenleg a bevásárlóközpontokban, sok helyen akár 48 forintot is elkérhetnek egy kunáért. Egy magyar utasnak számolnia kell azzal, hogy minimálisat emeltek a horvátok is a szállás árakon, de amiatt, hogy ennyire erős a kuna árfolyama, egy vacsorát simán elbukhatnak.

Nem mindegy hogy 44-46 vagy 48 forintos kuna árfolyam mellett fizeti ki a vendég a szállás árát, illetve a lenti költést. Két forint differencia, egy fél vacsorát jelent. A legtöbb horvát strand viszont ingyenes. A Balatonon a jobb strandokért fizetni kell. Mindezt leszámítva a fagylalt, a hamburger ugyanannyiba kerül mindkét helyen. Aki Horvátországot választja a Balaton helyett, számolnia kell a három-négyszáz kilométernyi utazási költséggel. Egy szlovák, vagy szlovén részére lehet olcsóbb Horvátországba utazni, akik euróban kapják a fizetésüket. A magyarok részére nem olcsóbb a horvát tengerpart – foglalta össze Orient Attila.

Kapcsolódó írásaink