Gazdaság

Elveszti előnyeit a déli tájolás

A legtöbb esetben az új építésű projektek legfelső szintjén nagy teraszos penthouse lakásokat alakítanak ki, amelyeket nem feltétlenül dobnak piacra az értékesítés kezdetekor

A klímaváltozás az ingatlan­árakra is hatással lehet a szakértők szerint. Úgy látják, a melegtől való tartózkodás miatt a nyári hőségre érzékenyebb lakásvásárlók már most kezdenek elfordulni a déli tájolástól.

Elveszti előnyeit a déli tájolás
Jó kilátások. A panoráma lehet az adu ász az ingatlan eladásakor
Fotó: MH/Katona László

Az ingatlantulajdonosok sok esetben úgy tekintenek a panorámára, mint minden hirdetés adu ászá­ra. A vonzó képek és hangzatos leírások mögött azonban sokszor nincs igazi tartalom, hiszen magára a fogalomra sincs egyértelmű definíció, így a számonkérés is nehézkesebb. Az OTP Ingatlanpont összeállításából kiderült, hogy mit érdemes tudni a fekvésről, arról, hogy a szép kilátás mennyivel növeli meg az ingatlan értékét, még akkor is, ha vannak olyan tényezők, amelyek nagy általánosságban érvényesnek tekinthetők.

Ilyen például új építésű társasházak esetén, hogy hányadik emeleten van a lakás. A régebbi, lift nélküli négyemeletes épületeknél még előny volt az első vagy második emelet, ma már azonban nem jellemző, hogy kétemeletesnél magasabb társasházat lift nélkül építenének meg. Kijelenthető, hogy emeletenként – természetesen alulról felfelé – egy-öt százalék között nőhet értékesítéskor ugyanazon méretű és elrendezésű ingatlanok ára. A legtöbb esetben az új építésű projektek legfelső szintjén nagy teraszos penthouse lakásokat alakítanak ki, amelyeket nem is feltétlenül dobnak piacra az értékesítés kezdetekor, csak az épület átadásához közeledve, vagy ha már a többi ingatlan elkelt.

A beruházó ugyanis így érheti el a legmagasabb árat ezeknél, az épületen belül eleve is legdrágább lakásoknál. Újabban a tájolásnak is egyre nagyobb a jelentősége – hívta fel a figyelmet Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Míg korábban egyértelműen hódított a déli tájolás, mára a vásárlók egy része, félve a mind nagyobb nyári hőségtől, alaposabban átgondolja a csak délre tájolt szobákkal rendelkező lakások vásárlását – hacsak nem abban az irányban van az egyedi panoráma. Amíg korábban az északi fekvést a sötét és nyirkos lakásokkal azonosították, ma már egyre inkább – jellemzően csak a nyári hónapokban – a kellemes hűvös jut először eszükbe róla . Ez még nem árfelhajtó tényező, de évtizedes távlatban akár az is lehet – tette hozzá az elemző. Nem kizárt, hogy a klímaváltozás hatására a jövő slágere inkább az északi tájolású, naptól védettebb, árnyékos lakás lesz. A melegtől való tartózkodás miatt a nyári hőségre érzékenyebb lakásvásárlók már most kezdenek elfordulni a déli tájolástól, inkább az északi, északnyugati fekvésű ingatlanokat keresik, így a déli fekvés tradicionális árelőnye is eltűnhet, főleg az elsősorban nyáron használt üdülők és nyaralók piacán – mondta Valkó Dávid.

Kapcsolódó írásaink

Félszobák alkonya

ĀAz új állami támogatások tovább erősíthetik a nagyobb ingatlanok iránti keresletet a gyermekeket vállaló vagy több gyermeket nevelők körében