Gazdaság

Hétfőtől igényelhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is

Az állam minimum hétszemélyes személygépkocsi vásárlásához nyújt segítséget, azok a szülők kérhetik ezt, akiknek legalább három gyermek után jár a családi pótlék

Az egyedülálló szülők is jogosultak a kedvezményre, tehát az elvált, illetve özvegy édesanyák vagy édesapák is

Hétfőtől igényelhető a nagycsaládosok autóvásárlási  támogatása is
Kizárólag új autó vásárlására vonatkoznak az életbe lépő kedvezmények
Fotó: MH/Katona László

Állami támogatást vehetnek igénybe nagycsaládosok hétszemélyes vagy annál nagyobb új autó vásárlása esetén. A kedvezményre azok a legalább háromgyermekes szülők jogosultak, akik magyarországi lakcímmel rendelkeznek és minimum három gyermek után jár nekik a családi pótlék. Az autó­kereskedések az államtól kapják meg a pénzt, tehát nem kell előfinanszírozni az összeget a vásárlóknak, csak a fennmaradó részt kell kifizetniük.

A Magyar Államkincstár 2019. július 1-től megkezdi a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának megállapításával kapcsolatos kérelmek elbírálását. A kérelmet az ügyfelek a kincstár honlapján megtalálható formanyomtatvány és mellékletei kitöltésével és aláírásával nyújthatják be. A teljes körű kitöltéshez a nyomtatványhoz csatolt tájékoztató szolgál segítségül.

A szabályszerűen kitöltött kérelmet 2019. július 1-től lehet benyújtani, elektronikusan, a Szuf.magyarorszag.hu oldalon vagy postai úton (1919 Budapest, 1081 Budapest Fiumei út 19/A), illetve személyesen a kormányablakoknál. A szerzési támogatásra való jogosultságról határozat készül, amelynek alapján a támogatást a megfelelő feltételekkel rendelkező autókereskedőnél lehet érvényesíteni. Az adásvételi vagy lízingszerződés megkötésére hat hónap áll rendelkezésre. A támogatás legalább hétszemélyes új személygépkocsira igényelhető. Az árra vonatkozóan nincs megkötés, az állami támogatás maximum két és fél millió forint, ötmillió forint alatti autó esetén a teljes vételár fele. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy egy ötmillió forintnál olcsóbb autó vásárlásakor nem vehető igénybe a maximálisan adható két és fél millió forint, csak a kiválasztott gépkocsi árának a fele. A támogatás elbírálásával kapcsolatos eljárás költség- és illetékmentes – hívta fel a figyelmet az államkincstár.

A támogatást magyarországi lakcímmel rendelkező olyan nagycsaládosok kérhetik, akik legalább három gyermek után vehetnek igénybe családi pótlékot. Az a várandós anya, akinek már két gyermeke van (vagy ikerterhes, és már egy meglévő kiskorút nevel), és a születendő magzat már tizenkét hetes, szintén jogosult a támogatásra. A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, az igénylő háztartásában nevelt vagy gondozott személy esetében nem számít az életkor. Az igénylőnek vagy házastársának/élettársának „B” kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkeznie, nem lehet köztartozása, és nem lehet büntetett előéletű. A támogatási kérelem benyújtására 2022. december 31-éig van lehetőség.

Új autónak a gyártótól, forgalmazótól vagy kereskedelmi szervezettől közvetlenül megszerzett, a nyilvántartásba még ideiglenesen sem vett gépkocsi, illetve az a jármű számít, amelynek a használatba vétele nem történt meg. A használatba vétel az autó első forgalomba helyezésének időpontja. Ez azt jelenti, hogy a néhány ezret futott tesztautók, amelyeket tipikusan kedvezőbb áron lehet a kereskedésekben megvenni, sajnos nem jönnek szóba, a szalonokban kiállított vagy a raktárakban porosodó járművek viszont vihetőek.

Fontos, hogy az autókereskedések a kincstártól kapják meg a pénzt, tehát nem kell előfinanszírozni az összeget a nagycsaládosoknak, csak a fennmaradó összeget kell kifizetniük. Az autót hagyományos adásvételi szerződéssel (akár kölcsön igénybevétele mellett) vagy zárt végű lízingszerződéssel, de hitellel is meg lehet vásárolni. A támogatás egyszer igényelhető, az autót pedig három évig nem szabad elajándékozni, eladni vagy átalakítani. Ezenfelül az autón a kereskedőnek el kell helyeznie egy „Családbarát Magyarország” matricát, melyet három évig rajta kell hagyni az autón. Lehetőség van az elektromos autókra járó támogatás – ami másfél millió forint – összevonására a nagycsaládos kedvezménnyel. Korlátot egyedül az elektromos autók támogatására irányadó szabályozás (például a húszmillió forintos felső korlát) jelent. Ilyen autó egyébként jelenleg egy van a piacon, a Nissan e–NV200. Az egyszülős családok is jogosultak, így az elvált, illetve özvegy édesanyák vagy édesapák is.

Vissza kell ugyanakkor fizetni a támogatást, ha az igénylési nyilatkozat a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmaz, ha az igénylő nem teljesíti az elidegenítési tilalom bejegyeztetésére vonatkozó kötelezettségét, vagy ha három éven belül házassága vagy élettársi kapcsolata úgy szűnik meg, hogy a gyermekek elhelyezése szempontjából már nem minősül nagycsaládosnak.

Akkor is vissza kell fizetni a támogatást, ha azt örökbe fogadott gyermekre vonatkozóan állapították meg, és a támogatás igénylésétől számított két éven belül felbontják az örökbefogadást. Visszafizetés esetén késedelmi kamatot is felszámol a magyar állam, ezzel tehát nem érdemes visszaélni.

Biztosítók együttműködése
A márkaszövetség célja az egyszerűbb ügyintézés


A miniszterelnök bejelentését követően már másnap ügyfelek rohamozták meg a különböző autószalonokat – mondta lapunknak Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke. Kiemelte, hogy létrehoztak egy „Családbarát Márkakereskedés” programot, amelynek célja, hogy a támogatásra jogosultakat segítsék az egyszerűbb ügyintézésben. Elmondta, hogy országjárás során összesen tizenegy helyszínen tartottak megbeszélést, a Gémosz felkérte az összes biztosítót, dolgozzanak ki olyan biztosítási konstrukciókat, amelyek baleset esetén gyorsított kárügyintézést, valamint a legrövidebb javítási határidőt vonják maguk után. Hozzátette: a biztosítók lehetővé teszik, hogy a Családbarát casco biztosítás avulásmentességet is tartalmazzon.
 

Informáltság és segítőkészség
Hosszú távon jobb vétel az új gépjármű

Nagyon nagy segítség ez minden családnak, mi már le is foglaltuk a választott autót, az egyesületünk tagjai is nézegetik, hogy hogyan tudnák lecserélni mostani gépjárműveiket – mondta lapunknak Szabóné Jámbor Eszter, a Szőlőszem Csopaki Nagycsaládosok Egyesületének alelnöke. A márkakereskedésben segítőkészek és jól informáltak voltak, így mindenkit arra buzdít, hogy éljen a lehetőséggel. Simon Mariann, a XVI. kerületi nagycsaládosok egyesületének elnöke elmondta: az egyesületen belül is sokan várják már a július elsejét, és ki is használják a lehetőséget. Kiemelte: ha nincs ez a lehetőség, akkor csak egy idősebb, használt autóra lett volna keretük, ami hosszú távon nem megoldás. A támogatásnak köszönhetően egy Dacia Lodgyt választottak, mert ár-érték arányban ez számukra a legmegfelelőbb.
 

Nemzetközi felmérés
A biztosra menő vásárlók már előre tájékozódtak

Főként az elején számít nagyobb érdeklődésre a hétszemélyes családi autók iránt Fábián István, az Opel Fábián tulajdonosa és vezetője. Lapunk megkeresésére elmondta, azok, akik családi jármű vásárlását tervezik, előre tájékozódtak a feltételekről és a lehetőségekről, igyekeznek a vásárlást minél hamarabb lebonyolítani. Az általuk forgalmazott márkák modelljei között megtalálhatók a családi kivitelűek. Fábián István tapasztalatai alapján minden tekintetben három márka, az Opel, a Citroën és a Peugeot bizonyul a legmegbízhatóbbnak. Megjegyezte, utóbbi egy első negyedévben készített nemzetközi felmérés alapján a kontinens legmegbízhatóbb márkája címet nyerte el, valamint káros­anyag-kibocsátása is a legalacsonyabbak között van. Ugyanígy hamarosan az Opel-modellek értékei is tovább javulnak.

A módosítás már lehetővé teszi a korábbi adósoknak is a babaváró támogatás igénylését, ha a tartozásukat a kérelem benyújtása előtti egy éven belül rendezték 

A zökkenőmentes induláshoz minden rendelkezésre áll

Július elsején a családvédelmi akcióterv négy új eleme indul, a babaváró támogatás mellett a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) használt lakásokra vonatkozó eleme és a jelzáloghitelek egy részének elengedése.

A hiteltörlesztést három évre felfüggeszti az állam az első gyermek érkezésekor
A hiteltörlesztést három évre felfüggeszti az állam az első gyermek érkezésekor
Fotó : MH/Ficsor Márton

Azok a családok sem esnek el a babaváró támogatás lehetőségétől, amelyekben júliusra várják a gyermeket – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azzal az új rendelettel kapcsolatban, amellyel a kormány tovább könnyítette a július 1-jétől kérhető támogatás igénylését. Novák Katalin a közmédiának tegnap Berlinben adott nyilatkozatában kiemelte: a rendelet értelmében nem a szerződéskötést, hanem az igény benyújtását követően született gyermekek után lehet igénybe venni a támogatást, ráadásul a júliusban születendő gyermekek esetében az sem baj, ha a kérelmet a gyermek születése után nyújtják be. Készen állunk arra, hogy július 1-jével zökkenőmentesen induljon ez a támogatási forma – tette hozzá a távirati iroda beszámolója szerint, rámutatva arra, hogy a vonatkozó igazolásokat már most is be lehet szerezni a kormányhivatalokban. Kiemelte, hogy július 1-jével a családvédelmi akcióterv négy új eleme indul, a babaváró támogatás mellett a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a csokhoz kapcsolódó kedvezményes hitel és a jelzáloghitelek egy részének elengedése.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében a babaváró támogatást azok is igényelhetik, akiknek korábban késedelmes hiteltartozásuk volt, de azt a kérelem benyújtása előtti egy éven belül már rendezték.
A tízmillió forintos kedvezményes hitelt alapesetben azok a házaspárok vehetik igénybe, akiknek a központi hitelinformációs rendszerben (khr) nincs nyilvántartott tartozásuk. A rendszerben azonban azokat a korábbi késedelmes tartozókat is nyilvántartják, akik időközben már visszafizették adósságukat, így ők eddig nem kérhették a babaváró támogatást. A mostani módosítás már lehetővé teszi a korábbi adósoknak is a babaváró támogatás igénylését, ha a tartozásukat a kérelem benyújtása előtti egy éven belül rendezték. A szerdai kormányrendelet egyértelművé teszi a júliusban született gyerekek utáni támogatás igénylését is. E szerint a július 1-je után született gyerekek szülei július 31-éig benyújthatják kérelmüket, és így ezzel egy időben azonnal fel lehet függeszteni a babaváró támogatás kölcsönkénti törlesztését. Könnyítést jelent továbbá, hogy ha a babaváró támogatás iránti kölcsönkérelmet a várandósság idején nyújtják be, azonnal kérni lehet a törlesztés szüneteltetését is. Az eredeti szabályozás szerint ezt csak a kölcsönszerződés megkötésével egy időben tehették volna meg a szülők. Ez azt jelenti, hogy a szerződés megkötéséig tartó időre sem kell visszamenőleg törlesztést fizetni.

Babaváró hitel – Milyen alapvető feltételeket teljesítenek/nem teljesítenek az érdeklődők? (százalék)
Babaváró hitel – Milyen alapvető feltételeket teljesítenek/nem teljesítenek az érdeklődők? (százalék)
Forrás: Money.hu

Orbán Viktor miniszterelnök februárban jelentette be, hogy hétpontos családvédelmi akciótervet indít a kormány. Ennek részeként bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását (későbbi intézményes nevén a babaváró támogatást), a legalább négygyermekes nők személyi jövedelemadó-mentességét és a nagyszülői gyedet, bővítik az otthonteremtési programot, változik a jelzáloghitelek egy részének átvállalása, elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja, és új bölcsődei férőhelyeket hoznak létre. A legfeljebb tízmillió forint összegű, kamatmentes, szabadon felhasználható babaváró támogatást azok a házasok igényelhetik július 1-jétől, ahol a nő 18 és 40 év közötti, és a házaspár valamelyik tagjának legalább három éve folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya van.

A törlesztés havi összege legfeljebb ötvenezer forint lehet. A hiteltörlesztést három évre felfüggesztik már az első gyermek érkezésekor, a második gyereknél újabb három évre felfüggesztik, és a még fennálló tartozás harminc százalékát elengedik, a harmadik gyerek születésekor pedig a maradék tartozást teljes egészében leírják.

A kormány jövőképet nyújt a fiataloknak

A kormány célja, hogy Magyarországon egyre jobban megérje élni, dolgozni és családot alapítani – jelentette ki Varga Mihály tegnap a Fidelitas Nyári Szabadegyetemen. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, a jövő évi költségvetés ezért egyszerre ad keretet a Gazdaságvédelmi és a Családvédelmi Akciótervhez, valamint Magyarország biztonságának megőrzéséhez. Varga Mihály felhívta a figyelmet, hogy a kormány jövőre is szigorú és fegyelmezett költségvetési politikát folytat, miközben csaknem kétszázhuszonnégy­milliárd forinttal többet fordít a családok támogatására, és a Gazdaságvédelmi Akcióterv révén mintegy ötszázmilliárd forinttal segíti a gazdaság szereplőit. Mint azt a pénzügyminiszter elmondta, a gazdaság az idei első negyedévben 5,3 százalékkal bővült, évről évre csökken az államadósság, folyamatosan bővül a foglalkoztatás és a tíz százalék feletti béremelkedésnek köszönhetően egyre több külföldön munkát vállaló magyar tér vissza az országba. A miniszter kitért arra is, hogy a családok támogatására a kormány kidolgozta a hétpontos Családvédelmi Akciótervet. A program keretében bővül egyebek mellett – tette hozzá Varga Mihály – a családok otthonteremtési kedvezménye, elindul a babaváró támogatás, a nagyszülői gyed, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is.

Kapcsolódó írásaink