Gazdaság

A beruházásokat is támogatja a Gazdaságvédelmi Akcióterv

A kormány folytatja a befektetőbarát gazdaságpolitikát, ezt szolgálják a 2020-as költségvetés és a Gazdaságvédelmi Akcióterv egyes intézkedései is – jelentette ki Varga Mihály az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: ezek révén tovább csökkennek az adók, tovább javul az üzleti környezet és a beruházások ösztönzése érdekében a vállalkozások hitelezése is egyszerűsödik.

A beruházásokat is támogatja a Gazdaságvédelmi Akcióterv
Varga Mihály az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A tárcavezető kifejtette, a 13+1 pontos Gazdaságvédelmi Akciótervben szereplő intézkedések mintegy 500 milliárd forinttal segítik a magyar gazdaság szereplőit: csökken a szociális hozzájárulási adó, a kisvállalati adó és a szálláshelyi adó, miközben nulla százalékra mérséklődik a reklámadó kulcsa. Megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó és az adófeltöltés, továbbá kedvezőbbé válnak a fejlesztési adókedvezmény szabályai is. A vállalkozások hitelezését pedig garanciavállalási eszközökkel segíti a kormány - áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

A miniszter szólt arról is, hogy Magyarország jövő évi költségvetése elsősorban a családok támogatásáról szól, a gyermeket nevelő családoknak nyújt segítséget és biztonságot. Ugyanakkor a büdzsé hangsúlyos elemei a gazdaságvédelmi akcióterv és az ország biztonságának megőrzése is, amelyek révén Magyarország továbbra is az egyik legjobb befektetési célpont maradhat Európában. A gazdaság szereplői számára kiszámíthatóságot és tervezhetőséget jelent, hogy ez már az ötödik olyan esztendő, amikor a kormány fél évvel korábban, tavasszal nyújtja be a büdzsé tervezetét.

A miniszter a magyar-amerikai kapcsolatokról szólva elmondta: a két ország között kiemelkedően jó a gazdasági együttműködés, az Egyesült Államok Magyarország legfontosabb Európán kívüli exportpartnere és a legnagyobb Európán kívüli befektető hazánkban. A külkereskedelmi mérleg tavaly 1,4 milliárd dollárra nőtt, amely 45%-os növekedést jelent 2017-hez képest. A Magyarországon működő 1700 amerikai irányítású vállalkozás több mint 100 ezer embernek ad munkát - írják a közleményben.

Kapcsolódó írásaink