Gazdaság

Egyetlen adó sem emelkedik, csak adócsökkentések lesznek jövőre

Történelmi lépés: egyetlen adó sem emelkedik, csak adócsökkentések lesznek jövőre. A 2020-as költségvetés beterjesztésével egy időben a kormány benyújtotta a jövő évi adócsomagot is.

Egyetlen adó sem emelkedik, csak adócsökkentések lesznek jövőre
Csökken a kisvállalati adó, a szálláshely áfája, nem kell reklámadót fizetni, a feltöltési kötelezettség és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszűnik
Fotó: MH

Többek között csökken a kisvállalati adó, a szálláshely áfája, nem kell reklámadót fizetni, a feltöltési kötelezettség és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszűnik. Az adórendszer alapjai nem változnak, a családi adórendszer megtartása, a négygyermekes anyák élethosszig tartó szja-mentességének bevezetése mellett a gazdaság minden szereplőjének könnyebb lesz 2020-ban.

Jövő év január 1-jétől azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe, és saját háztartásukban nevelték őket, 15 százalékkal többet vihetnek haza a fizetésükből, ami összességében 22 milliárd forintot hagy a nagycsaládosoknál. Jövőre 13-ról 12 százalékra csökken a kisvállalati adó, a szociális hozzájárulási adó mértéke pedig 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken. Utóbbi intézkedés, mint azt Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap elmondta, 144 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, a kiva csökkentése pedig negyvenezer vállalkozást hoz kedvezőbb helyzetbe. Előnyösebbé válnak a fejlesztési adókedvezmény szabályai.

A feltöltési kötelezettség megszüntetése – az adminisztrációs terhek csökkentése mellett – 150–170 milliárd forintot hagyhat minden évben öt hónappal tovább a gazdaság szereplőinél, mivel így minden évben májusban rendezhetik a vállalkozások az adótartozásukat. Az egyszerűsített vállalkozói adó megszűnik, a nyugdíjjárulék, a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerőpiaci járulék pedig összeolvad, és jövőre már egy adófajtaként kell nyilvántartani.

A mezőgazdasági őstermelők többsége mentesül a szociális hozzájárulás negyedévenkénti bevallási és adóelőleg-fizetési kötelezettsége alól. A behajthatatlan vevőkövetelésekre jutó áfa szigorú keretek között visszaigényelhetővé válik. Drágul a cigaretta és a vágott fogyasztási dohány jövedéki adója, így 2021-re eléri az előírt uniós minimális adószintet.

Az adórendszer továbbra is Európa egyik legalacsonyabb, 15 százalékos személyijövedelemadó-kulcsán és a családi adókedvezményen alapul, ez utóbbi 380 milliárd forintot hagy jövőre a gyermekes családoknál.

Olcsóbb lesz a csekkbefizetés is, a csekkes átutalások ugyanis 20 ezer forintig illetékmentesek lesznek, továbbá itt is érvényes lesz a 6000 forintos illetékmaximum.

Az Országgyűlés elé kedden benyújtott, hosszabb törvényjavaslatban az uniós irányelvek, szabályok átültetése is szerepel. A fő cél az volt, hogy az átültetés lehetőség szerint javítsa a magyar vállalkozások versenyképességét. 

Kedvező változás, hogy a behajthatatlan vevőkövetelésekre jutó áfa – meghatározott feltételek esetén – visszaigényelhetővé válik.Azt az áfát lehet visszakérni, amit a vállalkozó úgy fizetett meg az adóhivatalnak, hogy azt a vevő neki nem fizette meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom