Gazdaság

Varga Mihály: A 2020-as költségvetés a családok támogatásának költségvetése

 A 2020-as költségvetés a családok támogatásának költségvetése, amelynek fókuszában a családvédelmi akcióterv végrehajtása áll - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentben kedden, mielőtt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének átnyújtotta a törvény tervezetét.

Varga Mihály: A 2020-as költségvetés a családok támogatásának költségvetése
Varga: A 2020-as költségvetés a családok támogatásának költségvetése
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

 A büdzsé  fő pilléreinek nevezte a családok támogatásának növelését, a gazdaságvédelmi akciótervet, a tovább csökkenő adókat és a tovább bővülő biztonsági kiadásokat. 

Már ma is igaz, hogy Európában a nemzeti össztermékhez képest Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások aránya, de „további lépéseket tartunk szükségesnek” - fejtette ki. „Éppen ezért a jövő évben közel 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a magyar családok támogatására. Ez közel 224 milliárd forinttal magasabb az idei összegnél” - mondta, és megjegyezte, hogy 2020-tól elérhető lesz a családvédelmi akcióterv összes intézkedése.

Hozzátette, a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzése, az inflációt követő nyugdíjemelés mellett, 2020-ban már a negyedik egymást követő évben biztosítja a kormány nyugdíjprémium kifizetését. 

A 2019-eshez képest oktatásra 48 milliárddal, egészségügyre 184 milliárddal, nyugdíjakra 136 milliárd forinttal, az államháztartásban dolgozóknak pedig 238 milliárd forinttal több jut jövőre - mondta. Hozzátette, hogy otthonteremtésre majdnem 300 milliárd forinttal többet biztosítanak, a magyar vidék fejlesztése és fejlődése érdekében pedig a költségvetés a Magyar falu programra 150 milliárd forintot különít el.

Drasztikus növekedés Bajnaiék után
2010-hez képest a családok támogatására 1261 milliárd forinttal, oktatásra több mint 500 milliárd forinttal, egészségügyre 740 milliárd forinttal, a nyugdíjakra 840 milliárd forinttal , a rendvédelmi kiadásokra pedig a 2010-es duplája 723 milliárd forinttal magasabb összeg jut - sorolta Varga Mihály.

Hozzátette, a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget szolgálja, hogy ez az ötödik év, amikor tavasszal nyújtják be a költségvetést, így mindenki fél évvel korábban ismerheti meg a következő évi kormányzati terveket.

Ez az ötödik év, amikor tavasszal nyújtják be a költségvetést
Ez az ötödik év, amikor tavasszal nyújtják be a költségvetést
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Pénzügyminisztérium szerint a további gyarapodás legfontosabb előfeltétele a biztonság, ezért a honvédelemmel és a közbiztonsággal kapcsolatos kiadások még nagyobb hangsúlyt kapnak a jövő évi költségvetésben.

Jövő évtől elérhető már a családvédelmi akcióterv összes intézkedése. A kormány biztosítja a pénzügyi fedezetet a babaváró támogatásra, a csok kedvezményes hitel bővítésére, a gyermekes családosok jelzáloghitelének átvállalására és a nagycsaládosok autóvásárlási programjára, valamint a bölcsődeépítésekre. Január 1-jétől lép hatályba a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentessége, valamint a nagyszülői GYED is. Mindezeken túl az ingyenes tankönyvellátás a 2020/2021-es tanévtől teljes körűvé válik.

Az Európát sújtó bevándorlás várhatóan továbbra is a legfontosabb politikai kérdés marad. A migráció a kormány számára kulturális, gazdasági és közbiztonsági kockázatot jelent, ezért a jövő évi költségvetésben ismét jelentősen emelkedni fog a közbiztonságra és a honvédelemre szánt források összege. Utóbbi ráfordítások a jövő évben 2010-hez képest több mint kétszeresükre nőnek.

Az adócsökkentés során a cél továbbra is a munkát terhelő adók, valamint a vállalkozások és családok adóterheinek csökkentése. Minden eddiginél nagyobb összeg, 380 milliárd forint jut majd a családi adókedvezményre és az első házasok kedvezményére.

A falusi CSOK nyújtotta támogatás és kedvező hitellehetőség mellett adó-visszatérítési támogatást biztosít a kormány a kistelepüléseken az új lakóingatlant építők, valamint a használt lakóingatlant felújítók és bővítők esetében, 5 millió forint összegig. Közel 40 ezer vállalkozás számára fontos változás, hogy a kisvállalati adó (KIVA) kulcsa
2020. január 1-jétől 12%-ra csökken. A hazai turizmus versenyképességének erősítése érdekében a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás ÁFA-szintje a jelenlegi 18%-ról 5%-ra csökken.

Emellett csökken a szocho mértéke, kevesebb adó lesz, és az adóelőleg feltöltés eltörlését is kezdeményezi a kabinet, így minden évben májusban rendezhetik a vállalkozások az adótartozásukat.

Tovább csökkennek a gyermekes családok és a vállalkozások adóterhei, megszűnik az eva

A feltöltési kötelezettség és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszűnik. Az adórendszer alapjai nem változnak, a családi adórendszer megtartása, a négygyermekes anyák élethosszig tartó szja-mentességének bevezetése mellett a gazdaság minden szereplőjének könnyebb lesz 2020-ban - áll a Pénzügyminisztérium közleményében

2020. január 1-től azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe, és saját háztartásukban nevelték őket, 15 százalékkal többet vihetnek haza a fizetésükből, ami összességében 22 milliárd forintot hagy a nagycsaládosoknál. Az adórendszer továbbra is Európa egyik legalacsonyabb, 15 százalékos személyi jövedelemadó (szja) kulcsán és a családi adókedvezményen alapul, ez utóbbi 380 milliárd forintot hagy jövőre a gyermekes családoknál.

A magyar vállalkozások továbbra is Európa legalacsonyabb - 9 százalékos - társasági adóját fizetik, és a gazdaságvédelmi akcióterv számos pontja szerepel a jogszabály-tervezetben - közölte a PM.  Megszűnik az adófeltöltés a társasági adóban, az innovációs járulékban és az energiaellátók jövedelemadójában, átmenetileg nulla százalékra csökken a reklámadó kulcsa, miközben a szálláshely-szolgáltatások áfája - a 4 százalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulás bevezetése mellett - 18 százalékról 5 százalékra változik. Megszűnik az eva, a jövőre nézve kedvezőbbé válnak a fejlesztési adókedvezmény szabályai. Csak ezek az intézkedések összességében 50 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál. Olcsóbb lehet a csekkbefizetés is - tették hozzá -, a csekkes átutalások ugyanis 20 ezer forintig illetékmentesek lesznek, továbbá itt is érvényes lesz a 6000 forintos illetékmaximum. 

Az alacsony adók Magyarországra vonzhatnak számos nemzetközi sportszervezetet is. A magyarországi székhelyet választó nemzetközi sportszervezeteknek ugyanis a munkavállalóik után mindössze 15 százalék adót (ekhót) kell fizetniük, illetve a sportdiplomácia körébe sorolható juttatásaik adómentesek lesznek. Az ide költöző szövetségek számos konferenciát, sportrendezvényt hozhatnak Magyarországra, melyek nemcsak a hazai GDP-t és turizmust növelik, hanem egyre több embert inspirálhatnak a sportolásra és az egészséges életmódra - írták. 

A feltöltési kötelezettség megszüntetése - az adminisztrációs terhek csökkentése mellett - 150-170 milliárd forintot hagyhat minden évben öt hónappal tovább a gazdaság szereplőinél. Ha az Országgyűlés megszavazza a törvényjavaslatot, az egyre csökkenő taglétszámú eva megszűnik, a nyugdíjjárulék, a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerőpiaci járulék pedig összeolvad, és jövőre már egy adófajtaként kell nyilvántartani. 

Az egyszerűsítések a mezőgazdasági őstermelőket is érintik, többségük mentesül a szociális hozzájárulási adó (szocho) negyedévenkénti bevallási és adóelőleg-fizetési kötelezettsége alól.  Az egyszerűsítések a csoportos társasági alanyiság szabályozásban még több külföldi befektetőcsoportot vonzhatnak Magyarországra. A könnyítések szerint például a csoporttagoknak nem kell azonos pénznemben vezetniük könyveiket, és jelentősen csökken a nyilatkozatok száma is. Emellett egyszerűsödnek a kamatlevonásra, az adókedvezményekre és az adófelajánlásra vonatkozó szabályok. 

A 2020-as költségvetésben minden kiemelt terület több forrással gazdálkodhat, mint az idei évben. 2010-hez képest pedig a családok támogatására 1261 milliárd forinttal, a nyugdíjakra 840 milliárd forinttal, az államháztartásban dolgozók bérére 1455 milliárd forinttal, a védelmi és rendvédelmi kiadásokra pedig 723 milliárd forinttal magasabb összeg jut.

A magyar az egyik legdinamikusabban növekvő gazdaság Európában, de ettől függetlenül a magyar gazdaságnak is számos potenciális veszélyforrással kell szembenéznie. A globális növekedés a legfrissebb adatok szerint lelassult, a kereskedelmi feszültségek állandósulni látszanak, az eurózóna növekedési előrejelzései is óvatosságra intenek.

Ugyanakkor 2020-ban romló külpiaci körülmények között is változatlan a kormány célja a tekintetben, hogy a magyar gazdaság növekedésének üteme legalább 2 százalékponttal haladja meg az európai növekedés átlagát.

A kormány azt szeretné elérni, hogy mindenki, aki akar és tud, dolgozhasson Magyarországon, és ez meg is érje neki. A foglalkoztatottak száma már ma is közel 4,5 millió fő, miközben a 3,5%-os munkanélküliség a legalacsonyabb a rendszerváltás óta. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály megjegyezte, hogy a gazdaságvédelmi program részeként a kormány a munkahelyteremtést is folytatni kívánja.

Magyarország immáron hét éve teljesíti a költségvetési hiánycélra vonatkozó, úgynevezett maastrichti kritériumot. Az államadósság 2010 óta folyamatosan csökken, és a vonatkozó alkotmányos szabálynak megfelelően a jövő évben is ez a kormányzat célja.

Varga Mihály (b) átadja a Kövér Lászlónak (j) a törvény tervezetét
Varga Mihály (b) átadja a Kövér Lászlónak (j) a törvény tervezetét
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Egyszázalékos költségvetési hiánnyal számol a kormány 

Az elmúlt évek kedvező fiskális és reálgazdasági folyamatainak köszönhetően a 2020-as költségvetési törvényjavaslatban a kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel, 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányos államadósság további csökkenésével - év végére 66,7 százalékra -, valamint 2,8 százalékos inflációval számol - ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a parlamentben, mielőtt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének átnyújtotta a törvény tervezetét.

A kormány az állam működését tekintve - hasonlóan az idei és az előző évhez - 2020-ban is nullszaldós költségvetést készített - hangsúlyozta.

Kövér: Július 12-én lesz a 2020-as büdzsé zárószavazása

Július 12-én tartja az Országgyűlés a 2020-as költségvetés zárószavazását, ami egyben a tavaszi ülésszak utolsó napja lesz - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden a költségvetés benyújtásakor a parlamentben.

Kiemelte, hogy minden évben ez a legfontosabb törvény, a központi költségvetés elfogadásáról szóló javaslat tárgyalása. Jó döntésnek nevezte a törvény elfogadásának korábbra hozását, mivel ez - mint mondta - kifelé is stabilitást sugároz.

Ismertette, az általános vitát június 19-21 között folytatják le, a részletes vita június 25-28 között lesz. Július 3-án és 4-én a költségvetési bizottság megtárgyalja a módosító javaslatokat, az összegző módosítókról július 08-án döntenek majd.

„Gyurcsányék elvennének a gyermekes családoktól, hogy a bevándorlóknak adjanak több pénzt”

Míg a Fidesz számára a gyermekes családok támogatása az első, addig az ellenzék élén álló Gyurcsányék elvennének a gyermekes családoktól, hogy a bevándorlóknak adjanak több pénzt - kommentálta a kedden bemutatott 2020-as költségvetést Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője.

A kormánypárti politikus különösen üzenetértékűnek nevezte a kormány javaslatát az európai parlamenti választás eredményének fényében. Azt mondta: míg a Fidesz számára a gyermekes családok támogatása az első, addig amikor dönteni kellett, Gyurcsányék soha nem a magyar családok mellé álltak, sem az Európai Parlamentben, sem a magyar Országgyűlésben, sem akkor, amikor kormányon voltak.

Most ugyanazok a Gyurcsányék állnak az ellenzék élére, akik egyszer már tönkretették az országot, és megnehezítették a magyar családok megélhetését - emlékeztetett. Kitért arra, hogy kormányzásuk alatt adóemelésekkel és megszorításokkal sújtották a gyermekeseket, első dolguk volt, hogy  elvették az egy- és kétgyermekesek családi adókedvezményét. Eltörölték az otthonteremtési támogatásokat, elvették az édesanyáktól a három éves gyest, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat zártak be - sorolta a frakciószóvivő.

Halász János felidézte azt is, hogy Gyurcsányék az Európai Parlamentben is minden bevándorláspárti javaslatot támogatnak, ami azt célozza, hogy a bevándorlókra, a bevándorlásra több pénzt fordítson az EU, akár az európai családok és tagállamok kárára.

Nemcsak a gyermekes családok támogatásait veszélyeztetik politikájukkal, hanem a magyar gazdaság eredményeit is - rögzítette. Hozzátette: Gyurcsányék egyre több hatalmat akarnak adni Brüsszelnek és a külföldi gazdasági érdekeknek, ezt tették kormányzásuk alatt is. Akkor Magyarország teljesen elveszítette gazdasági önrendelkezését, pénzügyileg és gazdaságilag is meggyengült, az IMF és Brüsszel diktált az országnak, és a külföldi gazdasági érdekek érvényesültek, miközben a magyar emberek megalázó bérekért dolgoztak és megszorításoktól szenvedtek - közölte. 

Halász János kitért arra is, hogy a Gyurcsány-korszakban egymillió embert tettek munkanélkülivé, a magas adókkal, elhibázott gazdaságpolitikájukkal tönkretették a gazdaságot.  Az alkalmatlanság és a korrupció miatt nem volt olyan év, hogy ne szállt volna el a hiány,  megduplázták az államadósságot.

Rámutatott: ha tehetnék, ugyanezt csinálnák, mert ők most sem a magyar emberek, hanem Brüsszel és a bevándorláspártiak érdekeit képviselik. Gyurcsányék elvennének a gyermekes családoktól, hogy a bevándorlóknak  adjanak több pénzt. A Fidesz-KDNP azonban minden támogatást meg fog adni a családok támogatásának költségvetéséhez - jelentette ki Halász János.

Felkerült a parlament honlapjára a jövő évi költségvetés

Felkerült a parlament honlapjára a 2020. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat kedden délután, ezt itt tudja megtekinteni.

Kapcsolódó írásaink