Gazdaság

A KATA a kisebb vállalkozások nagy kedvence

A kis cégek között messze ez a legnépszerűbb járuléktípus, részben az alacsony teher, részben pedig az egyszerűsége és kiszámíthatósága miatt

Meghaladja 310 ezret is a Kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) választó cégek száma. Ingatlan-bérbeadáson kívül szinte minden tevékenységi körben választható, a jelenlegi szabályozások pedig képesek kiszűrni a bújtatott munkaviszony létesítését – mondta lapunknak Honyek Péter, a PwC Magyarország adószakértője.

A KATA a kisebb vállalkozások nagy kedvence
Előszeretettel választják ezt az adózási formát a taxisok is
Fotó: Hegedüs Róbert

Idén januárban már 311 ezer vállalkozás választotta a KATA szerinti adózást. Legnagyobb részük egyéni vállalkozó, kisebb részben pedig betéti társaságok, kft.-k ugyanis nem választhatják ezt az adónemet – válaszolta lapunk megkeresésére Honyek Péter, a PwC Magyarország adószakértője.

A mikrovállalkozások között messze ez a legnépszerűbb adónem, részben az alacsony adóteher, részben pedig az egyszerűsége és kiszámíthatósága miatt. A KATA választása egy főállású vállalkozónak havi ötvenezer forint, kiszámítható közterhet jelent, az évi hatszázezer forintnyi adóteher ugyanakkor évi 12 millió forintos bevételt mentesít a további terhek alól. A szakértő rámutatott, nem éri meg átlépni a bevétel felső határát, ugyanis e felett már negyvenszázalékos különadót kell a KATA-soknak fizetniük.

Az alanyi áfamentesség ugyancsak évi 12 millió forintos bevételig választható. Így a lakosságnak szolgáltatást nyújtó vállalkozók esetében a felső bevételi korlát 12 millió forint. Jellemzően egyébként a szolgáltató cégek választják ezt az adónemet, mivel a KATA kiszámítása során semmilyen költség nem számolható el.

Szolgáltató tevékenységet végzők közé tartoznak a taxisok, fodrászok, könyvelők, adótanácsadók, egyéni ügyvédek, szerelők, rendszergazdák, független biztosítási ügynökök, mérnökök, művészek, szabadúszó újságírók és óraadó tanárok, az ő köreikben népszerű a KATA adózási mód. Kereskedő vállalkozások azonban a nagyobb költségek el nem számolhatósága miatt általában nem ezt választják. Ingatlan-bérbeadási tevékenység esetében pedig egy cég sem térhet át a KATA adózási módra – húzta alá Honyek Péter.

A jogalkotó láthatóan tartott attól, hogy létező munkaviszonyokat színlelt KATA-s vállalkozói jogviszonyokká fogják átalakítani – hiszen a havi ötvenezer forintos adó messze kevesebb, mint a munkaviszony után fizetendő összes közteher. Ezt a hatást kívánja kivédeni a KATA-törvény, amely olyan szabályokat fektet le, amelyek képesek kiszűrni a bújtatott munkaviszonyt.

A szabály lényege az, hogy ha egy KATA-s vállalkozó egy évben több mint egymillió forintot szerez ugyanattól a cégtől, akkor a foglalkoztatónak kell bizonyítania azt, hogy megbízottjával nem munkaviszony áll fenn. Itt megfordul a bizonyítási teher – mutatott rá a szakértő – a cégeknek kell a saját ártatlanságukat bizonyítaniuk. A törvény hét körülményt sorol fel, amelyek közül legalább kettőnek fenn kell állnia ahhoz, hogy a KATA-s vállalkozó és megbízója közötti jogviszony ne legyen átminősíthető. Ilyen körülmény például az, hogy a kisadózó a megbízónál vagy saját telephelyén, vagy hogy a kisadózó a saját eszközeit vagy a megbízó felszereléseit használja-e. A színlelt munkaviszonyokkal szemben további visszatartó erő az, hogy kétféle adatszolgáltatás is segíti a NAV munkáját, így a munkavállalókat KATA-ba kiszervezni igen kockázatos vállalkozás. Mivel pedig a kockázatok túlnyomó részben a megbízó-munkáltató oldalán merülnek fel, a vállalkozások többsége óvatosan kezeli ezt.

A szakértő úgy véli, a kiterjedt szabályozás miatt a NAV jelenleg nem ellenőrzi kiemelten a színlelt foglalkoztatás kérdését, azon belül pedig a KATA vállalkozásokat. Jelenleg az adóhatóság csak igen ritka esetben minősíti át a KATA-s vállalkozó és a megbízó közötti jogviszonyt munkaviszonnyá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom