Gazdaság

Márciusban tovább csökkent az álláskeresők száma a foglalkoztatási szolgálat szerint

Az álláskeresők száma 2 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a márciusi zárónapon 278 800 álláskereső szerepelt, több mint 5 ezerrel kevesebb, mint egy éve.

Az NFSZ honlapján közölte: márciusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,0 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,2 százalék. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye rendelkezett.

Márciusban 58 600 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 6,6 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 7,5 százalékkal emelkedett. Az álláskeresők 8,9 százaléka, 24 700 volt pályakezdő. A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében tartották nyilván, de Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is jelentős a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma.

Az álláskeresők 24,9 százaléka, 69 500 ember tartósan, több mint egy éve keresett munkát, ez 5,9 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál.

Az év harmadik hónapjában 39 500 volt a 25 év alatti és 69 600 az 55 év feletti álláskeresők száma, arányuk 14,2, illetve 25,0 százalékot tett ki.

Az NFSZ adatai szerint márciusban 150 700 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 49,1 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 46,0 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók 122 400 új betölthető álláshelyet jelentettek be márciusban, ezek 87,3 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 106 800 volt, amelynek 93,1 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Márciusban 208 100 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 96 700 betöltetlen maradt. 

Az év harmadik hónapjában 231 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be a foglalkoztatók. Az elbocsátások a szektorok közül az elektronikai alkatrész gyártását, a fémszerkezet gyártását, az elektromos, híradás-technikai közmű építését, a történelmi hely, építmény, egyéb látványosság működtetését, az épületasztalos-ipari termék gyártását és a vegyes termékkörű nagykereskedelem ágazatokat, területileg pedig elsősorban Budapestet, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megyét érintette. 

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt a 2018. december - 2019. februári gördülő negyedévben, a 15-74 éves népességből 168 200-an voltak munka nélkül. A ráta az előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékponttal csökkent.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom