Gazdaság

Felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme

Februárban a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A forgalom növekedése jelentősen felgyorsult a januári 5,4 százalékos ütemről - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Februárban mindhárom fontosabb bolttípus forgalma megélénkült. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,8 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított értékesítés volumene az előző havi 6,4 százalékot követően. Az  élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,8 százalékkal nőtt a forgalom a januári 3,9 százalék után. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,2 százalékosról 13,8 százalékra gyorsult a forgalom növekedése. A februári kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 820,6 milliárd forint volt, ami értékben 11,2 százalékos éves emelkedést jelez, de 1,3 százalékkal kevesebb a január havinál. 

Az év első két hónapjában 6,9 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a múlt év azonos időszakához viszonyítva, ami több, mint a tavalyi egész éves 6,6 százalékos növekedés volt.     

Idén februárban az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 17,1 százalékkal, a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben 13,6 százalékkal, a bútor és műszakicikk boltokban 10,7 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított forgalom volumene éves összevetésben. A számítástechnikai és egyéb iparcikkeket árusító kereskedésekben 8,0 százalékkal, az illatszertárakban 8,2 százalékkal, a patikákban 2,7 százalékkal volt nagyobb forgalom idén februárban, mint egy éve. A könyvet, újságot, papírárut értékesítő üzletekben fél éve csökken a forgalom, februárban 5,0 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. 

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,2 százalékkal nőtt, ám a gyorsulást az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek hozták, ahol 3,4 százalékkal emelkedett a forgalom az előző havi 0,7 százalékos csökkenést követően. 

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,0 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 20,3 százalékkal emelkedett tavaly februárhoz viszonyítva, a használtcikkek eladása 9,7 százalékkal nőtt. 

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 13,8 százalékkal növekedtek. 

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 820,6 milliárd forint volt, ami értékben 11,2 százalékos éves emelkedést jelez, de 1,3 százalékkal kevesebb a január havinál.

ITM: A gazdaság teljesítménye és a bérnövekedés járult hozzá a kiskereskedelmi forgalom növekedéséhez 

Egyértelműen a gazdaság teljesítménye és az ehhez kapcsolódó bérnövekedés járult hozzá leginkább a kiskereskedelmi forgalom emelkedéséhez - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerda délelőtt az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár elmondta, öt éve és nyolc hónapja folyamatosan emelkedik a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. 

2010 februárjához viszonyítva 35,2 százalékkal, 2014-hez képest pedig 32,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, így - ebben a tekintetben - Magyarország megelőzi Szlovákiát és Csehországot.

György László szerint a kormány célja, hogy ezt a folyamatot tartósan fenntartsa, és a kiskereskedelem, illetve a bérek akkor tudnak tovább emelkedni, ha képesek növelni a Magyarországon előállított hozzáadott értéket.

"Az intézkedéseink azt szolgálják, hogy a magyarok - ha már nem tudnak többet dolgozni - akkor lépjenek kettőt hátra és nézzék meg, hogyan tudnak okosabban dolgozni annak érdekében, hogy a hozzáadott érték növekedjen" - fogalmazott az államtitkár. 

A konkrét intézkedések között megemlítette a szakképzés megerősítését, a felnőttképzés átalakítását és a magyar vállalkozások védelmét szolgáló stratégiát.

Elemzők: A bérkiáramlás húzza a kiskereskedelmi forgalmat

A kiskereskedelmi forgalom várakozásokat meghaladó februári növekedését a bérkiáramlás táplálta, a munkaerőhiány miatt a keresetek idén is emelkednek, így a belső fogyasztás a gazdasági növekedés húzóereje marad - így kommentálták a KSH friss adatait az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők. 

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője elmondta: a kiskereskedelmi forgalom emelkedésében többek között a tartós fogyasztási cikkek iránti keresleté a főszerep. A kiskereskedelmi forgalom bővülése a reálbérek emelkedése miatt fokozódó lakossági fogyasztással magyarázható, aminek alátámasztására felidézte, hogy a GDP-adatok szerint 2018-ban a háztartások tényleges fogyasztása 4,6 százalékkal növekedett. 

A béremelkedés idén is folytatódik, ezért további bővülés várható - mondta az elemző, aki 2019-ben 5 százalék körüli növekedést vár a kiskereskedelmi értékesítésben. 

Horváth András, a Takarékbank elemzője megállapította, hogy a várakozásokat érdemben felülmúlta és számottevően  gyorsult februárban a kiskereskedelmi forgalom növekedése. Az idén a reálbérek növekedése 6,5 százalékhoz közeli mértékben folytatódhat, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése 5 százalékot némileg meghaladó ütemre lassulhat a  tavalyi 6,7 százalékról. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv. 

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani - tette hozzá. 

A kiskereskedelem folytatódó dinamikus növekedése összhangban van a Takarékbank elemzőinek várakozásával, miszerint az idén a GDP növekedése csak mérsékelten lassul, a tavalyi 4,9 százalékról 4,3 százalékra.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató  makrogazdasági üzletágvezetője is a bérek átlagosan 10 százalék feletti növekedésével magyarázta a  kiskereskedelmi forgalom februárban is dinamikus növekedését, és megjegyezte, hogy a háztartások egyaránt növelik fogyasztási kiadásaikat és megtakarításaikat. Tekintettel arra, hogy az erőteljes bérnövekedés idén is fennmarad, a kiskereskedelmi forgalom bővülése is tartós maradhat. Megjegyezte, hogy a vásárlási szokások folyamatos változását mutatja a csomagküldő és internetes áruházak forgalmának dinamikus emelkedése.

Varga Zsombor, az Erste Bank junior makrogazdasági elemzője megerősítette, hogy a kiskereskedelmi forgalom februári 8,4 százalékos növekedése jelentősen meghaladta 5,4 százalékos előzetes elemzői konszenzust. A januári-februári adatok alátámasztják, hogy a belső fogyasztás továbbra is a GDP bővülésének hajtóereje maradhat. Éves szinten 3,8 százalékkal növekedhet - becslése szerint - a GDP.

Varga Zsombor arra is figyelmeztetett, hogy a stabil belső kereslet magával vonhatja a maginfláció lassú emelkedését, a dinamikus fogyasztás magas importtartalma pedig hozzájárulhat a fizetési mérleg és a külkereskedelmi többlet további apadásához.

Kapcsolódó írásaink