Gazdaság

Kitarthat a kiskereskedelem lendülete

Hétindító. Kedvező makrogazdasági jelentések jöhetnek a héten az Amerikai Egyesült Államokból

Bár visszaeshet a bővülés üteme, stabil gazdaság képét mutatják az Egyesült Államokból érkező mutatók, idehaza pedig kiderül, mennyire bizonyul tartósnak az ipar, és megtörik-e a kiskereskedelem lendülete.

Az Egyesült Államokból ma érkeznek a feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek. Februárhoz képest a márciusi adatokban sem várunk változást, stagnálnak az ötven feletti, egész pontosan 52,5 és 54,2-es értékek – mondta lapunknak Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője. Ugyanekkor az eurozóna fogyasztói árait illetően nem számítunk változásra, a fogyasztói árak márciusban is csak 1,5 százalékkal magasabbak az előző évinél, a stagnáló infláció fejtörést okoz az Európai Központi Banknak – jegyezte meg az elemző.

Szerdán szintén az Egyesült Államokban a magánszektor foglalkoztatottsági mutatóit közlik, száznyolcvanezer fős bővülésre számíthatunk. Hasonlóan jó adatok érkezhetnek pénteken, amikor is a nagy átfogó munkapiaci számok jelennek meg. Mivel a bővülés üteme kétszázezer körül szokott lenni, az elemzőket meglepte a februári mindössze húszezres többlet, márciusban viszont már magára találhat a munkaerőpiac a 175 ezres bővüléssel, amelybe a mezőgazdasági szektor nem tartozik bele. Ugyanígy a munkanélküliség is az alacsony 3,8 százalékos szinten maradhat
a tengerentúlon.

Nyeste Orsolya rámutatott, összességében jó állapotban van az Egyesült Államok gazdasága, ezt megerősítik egyébként majd a pénteki béradatok is, azonban a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kivár, nem biztos, hogy idén emel kamatot. Az első negyedév a kormányzati leállás miatt biztosan lassulást hoz a növekedésben, viszont a második és harmadik negyedévre valószínűsíthető a két százalék feletti gazdasági bővülés.

Ami Európát illeti, csökkenhet a német ipari termelés éves visszaesése, az előző hónapban ez –3,3 százalék volt, míg márciusban ez –0,8 százalékra mérséklődhet. Ez különösen a korábban közzétett, a várakozásoknál alacsonyabb beszerzési menedzserindexek miatt fontos, amelyek márciusi végleges adatai szintén pénteken jelennek meg, de Németországot, Francia­országot és az eurozónát illetően sem valószínű eltérés.

Idehaza csupán az a kérdés, a januári pozitív meglepetés után az ipar és a kiskereskedelem növekedése mennyire bizonyul tartósnak – mondta Nyeste Orsolya. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma közli a januári külkereskedelmi termékforgalom adatait második becslése alapján, és a kormányzati szektor tavalyi negyedik negyedéves egyenlegét. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság szintén a mai nap közli a beszerzésimenedzser-index márciusi adatát. Mint azt a távirati iroda közölte, a KSH szerdán publikálja a kiskereskedelmi forgalom februári részletes statisztikáját, pénteken pedig az ipari termelés februári első becslése jelenik meg.