Gasztro

Magyar siker a világ egyik legjelentősebb gasztronómiai világversenyén

Interjú Falucsai Andrással és Falucskai Mónikával, a Royal Paté vezetőivel

Az brit Great Taste of Awards 2025-ön Londonban a kézműves élelmiszerek egyik legrangosabb, több mint harminc éves múltra tekintő versenyén a magyar Royal Paté „ natúr egész libamáj” nevű terméke egy csillagos minősítést kapott, ami óriási sikernek számít. Falucskai Mónikával és Falucskai Attilával, a cég tulajdonosaival a díjnyertes termékről, nagyanyáink tartósítási technikáiról, és arról is beszélgettünk, mivel finom a libamáj.

Magyar siker a világ egyik legjelentősebb gasztronómiai világversenyén
Falucskai Mónika és Falucskai András
Fotó: Royal Paté

- Mit lehet tudni a Great Taste of Aawards versenyeiről?

- F. A.: A világ legrangosabb gasztronómiai versenye, amelyet Londonban rendeznek meg. Kis kézműves ételek és italokon át, a nagy nemzetköziig, bárki versenyezhet. Idén több mint 14 ezer terméket neveztek be. A versenyen több mint ötszáz szakértő kóstolja meg a termékeket, köztük Michelin-csillagos séfek, ételkritikusok, szakújságírók, borszakértők. Ők ítélik oda a díjakat a benevezett élelmiszerekért és italokért. Vakteszten folyik a kóstolás, annak érdekében, hogy a zsűritagokat ne befolyásolja a brand.

- Önök személyesen is ott voltak a versenyen?

- F. M.: Mi vittük el személyesen a verseny helyszínére, Londonba a termékmintákat, ámde az eredményhirdetést online követtük.

- F. A. : Maga a verseny hónapokon át tartó folyamat, mivel rengeteg a termék, amikkel pályáznak, de mindig van egy fix júliusi időpont, idén például július 29. 11óra volt. Akkor vált elérhetővé az interneten a díjazottak listája, illetve ilyenkor Londonban van egy zártkörű party, ahol élőben hivatalosan kihirdetik az eredményeket.

Falucskai András Dubajban a díjátadón
Falucskai András Dubajban a díjátadón
Fotó: Royal Paté

- Mit jelent az önök számára ez a díj?

- F. A. : Ez egy olyan visszacsatolás számunkra a nemzetközi piacról, ami azt jelzi, hogy jó az irány, amerre a termékeinkkel haladunk. Nem csak nekünk ízlik, amit készítünk, hanem a nemzetközi piacon is megállja a helyét. Nagyon fontos számunkra, hogy a magyar hízott libamájat egy olyan polcra tudjuk helyezni, ahol látszik, hogy milyen értékes, és nemzetközi szinten is elismerik, hogy színvonalas gasztronómiai élmény tud lenni.

- F. M.: Azért is különleges számunkra ez az elismerés, hiszen bebizonyosodott az elvünk, miszerint a kevesebb néha több. A nyertes libamáj termékünk mindössze két összetevőből, hízott libamájból és sóból. Mint ahogy egyik RoyalPaté termékben sem, ebben sincs sem ízfokozó, sem adalékanyag, sem stabilizátor, sem tartósítószer. Csupán a tiszta, prémium alapanyag.

- Manapság sok cikk jelenik meg arról, hogy az egészségünk megőrzése érdekében minél kevesebb feldolgozott terméket fogyasszunk, mivel ezek az élelmiszerek többnyire tartalmaznak adalékanyagokat. Akkor ezek alól az önök libamája pont kivétel? Talán egy nagyon régi eljárás nyomán sikerült létrehozni ezt a terméket?

- F.A. : A libamáj nagyon gyorsan romlik, de a mi libamájunk, amelyben nincsen tartósítószer, két évig hűtés nélkül eláll. Nem volt egyszerű ezt így kikísérletezni. Valóban egy nagyon régi eljárást poroltunk le, és öltöztettük át XXI. századi köntösbe. Ötvöztük a régit az újjal, és így a mai igényeknek megfelelő innovatív terméket tudtunk létrehozni.

- F. M.: Talán az volt a legnagyobb feladat, hogy a termék az eredeti autentikus libamáj ízét megtartsa, amely egy bármi mással összetéveszthetetlen, karakteres, zseniális ízvilág. A feldolgozott termékeket ugyanis annyi minden éri a gyártás során, hogy sokszor elillan belőle az az íz, amiért a vásárló választja. A mi libamájunk legnagyobb előnye a két összetevő mellett az, hogy a vásárló azt az ízvilágot kapja, amire vágyik.

Sózott egész libamáj
Sózott egész libamáj
Fotó: Royal Paté

- És mindez hűtés nélkül?

- F. M. : Igen, a tároláshoz nincs szükség hűtésre, de természetesen a fogyasztás előtt javasoljuk hűteni a terméket, a kiváló íz és állag elérése érdekében. A csomagoláson található egy hőre változó okos hőcímke, amely megfelelően informál, ha a termék eléri az ideális fogyasztási hőmérsékletet.

- Mit tudtak a régiek a tartósításról?

- F. A. : Nagyanyáink-dédnagyanyáink idején nem sok lehetőség volt a hűtésre, és ezért másfajta tartósítási eljárásokat alkalmaztak, mint manapság szokás. Például zsírban tartósították a sült húsokat. Ezek a fajta eljárások adtak támpontot a munkánkhoz. Szakkönyvekben olvastunk arról, hogy a régi eljárások mit eredményeztek, és milyen romlási folyamatokat akadályoztak meg. Mi több ilyen eljárást egyesítettünk hosszú évek munkájával, míg eljutottunk a végeredményhez. El tudtuk érni, hogy végül maximálisan tiszta, egészséges élelmiszert tudjunk a polcra tenni.

- Mint annyi más tradicionális étel, a libamáj is ritkán kerül manapság az asztalra Magyarországon. Sokan azt sem tudják, hogyan szokás enni. Az önök natúr libamáját például mihez ajánlják?

- F.M. : Reggelihez, előételhez, vacsorához tökéletesen megfelelő. Úgy kell elképzelni ezt a terméket, hogy egész libamáj-darabok a saját aranyló sárga zsírjukban vannak az üvegcsében. Ebből annyit teszünk a croissant-ra vagy a bagett-szeletre, amennyi jól esik. Mellé egy finom bor, vagy némi édesebb gyümölcs, kiváló választás, de egy szelet pirítóson, önmagában is megállja a helyét.

- F.A. : Előételként, brunchként is el lehet képzelni.

- Kétségkívül. De azért drága ételnek számít.

- F.M. : Igen, ha alapanyagként vásároljuk a libamájat, például hentesnél, valóban sokba kerül a minőségi libamáj, pláne azt figyelembe véve, hogy nem biztos, hogy a vásárló tudja, hogyan kell elkészíteni, hogy finom legyen, így kockázatosnak találhatja megvásárolni. Éppen ezért a mi termékünk lehetőséget ad, hogy kis mennyiségben is meg tudják vásárolni, már fogyasztásra kész változatban, és merjék megkóstolni előételként vagy egyszeri fogásként.

Tartósítószer és hűtés nélkül is eláll
Tartósítószer és hűtés nélkül is eláll
Fotó: Royal Paté

- Cateringekben is lehet vele találkozni?

- F. M: Igen, dolgozunk ilyen cégekkel. Nekik azért praktikus, mert csak annyi üveget nyitnak ki, amennyi libamájra éppen szükségük van, könnyen tudnak vele kalkulálni, ezáltal nincs pazarlás.

- A sajtóközleményben, amit kaptunk az önök díjáról, az áll, hogy hobbinak indult az a folyamat, ami ezt a terméket eredményezte.

- F. M.: Hobbinak indult, ma már hitvallás, és szerelem.

- F.A: Szerettünk együtt főzni, érdekelt minket a gasztronómia, és különösen a tradicionális magyar ételek. Szerettünk volna ezt a régi magyar ételt és a tartósítási eljárást átvinni napjaink gasztronómiájába.

- F. M.: Nagyon hamar rájöttünk, hogy miért nincs a boltokban a polcokon tartósítószer nélküli libamáj, vagy olyan, amit nem kell hűteni. Azért, mert nagyon nehéz az elkészítése.

- Korábban is kaptak már hasonlóan jelentős nemzetközi elismerést valamelyik termékükért?

- F. M. : A Dubajban megrendezett Gulfoodon, a világ egyik legjelentősebb gasztronómiai kiállításán egy innovációs versenyen indultunk. Több mint 180 ország nevezett a termékeivel, és a mi termékünket, egy szarvasgombával ízesített prémium libamáj blokkot választották a világ négy legjobb hús és baromfi terméke közé, ami különösen magyarként nagyon nagy elismerésnek számít. Ezen a kiállításon személyesen vettünk részt, és vettük át a díjat. Egyszercsak megjelentek a kiállítói pultunknál a Michelin-csillagos séfek, és ők közölték ünnepi körülmények között a jó hírt. Öten álltunk éppen a pultban, de egyikünk sem bírta örömkönnyek nélkül...

- Honnan szerzik be az alapanyagokat?

- F. A.: Mindig ragaszkodunk a hazai alapanyagokhoz. A libamájat fennállásunk óta az orosházi beszállítótól kapjuk, ők tudják biztosítani azt a minőséget, amivel tudunk és szeretünk dolgozni. Itt megfelelő a nyomonkövetés és rendelkeznek olyan tanúsítványokkal, amire szükségünk van az export kapcsán. Az orosházi telep és vágóhíd múltja száz évre nyúlik vissza. Innen viszik az alapanyagot a francia és természetesen a magyar Michelin-csillagos séfek is.

A magyar hízott libamáj egy gasztronómiai csoda, amelyre sokkal büszkébbnek kellene lennünk. Mi ezért is igyekszünk hírnevet szerezni ennek a terméknek.

- A nemzetközi gasztronómiai piacon van valamilyen kézzelfogható hatásuk az ilyen jelentős nemzetközi elismeréseknek?

- F. A. :Ezek rendkívüli, és nemzetközi elismerések, és mindenki ismeri őket, Bulgáriától Dubajon át mindenhol, ahová szállítunk, így még elismertebb a brand.

Még népszerűbb lett a két összetevős termékünk, mint volt, most még többen akarják a polcukra, és már fel is kerültek az üvegcsékre a gyönyörű Great Taste matricák, amelyek a vásárlóknak is jelzik a díjat.

- Újabb megmérettetésre készülnek-e, illetve újabb termék várható-e?

- F. M. : Mindenféle megmérettetésnek állunk elébe, és nem csak a most díjazott termékkel. Nagyon izgalmas ízű libamájaink vannak, például gesztenyemézes vagy vörösáfonyás. Tokaji aszús termékünk is van, ami dupla hungarikum. Az újdonságokról csak annyit mondhatunk, hogy lesznek karácsonyra is, és januárban is jelentkezünk új termékkel.

Kapcsolódó írásaink