Gasztro

Így készül a savanyított görögdinnye

A nyári gyümölcs szörp, lekvár, sőt akár savanyúság alapja is lehet

A savanyított görögdinnyét feltétlenül meg kell kóstolnia mindenkinek. Az íze egyszerre édes és kellemesen savanykás, remekül passzol sült húsok, rántott szeletek és magyaros egytálételek mellé. Íme a savanyított görögdinnye receptje.

Így készül a savanyított görögdinnye
Érdemes elrakni télire a finom görögdinnyét
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

A görögdinnye egyértelműen a nyár slágere, és alig várjuk minden évben, hogy a mézédes magyar gyümölcsből falatozhassunk. A nyár ízét azonban nem lehet sokáig élvezni, hiszen hamar elröppen a szünidő, és érkeznek a boltok polcaira és a piacokra az őszi gyümölcsök. A görögdinnye azonban nemcsak csemege, hanem szörp, lekvár, sőt akár savanyúság alapja is lehet. Íme a savanyított görögdinnye, a tél sztárja!

A savanyított görögdinnye finom savanyú, sült és rántott húsok mellé szuper köret

Aki egyszer rákap az ízére, mármint a befőzésnek és a savanyításnak, az rájön arra, hogy szinte bármiből készíthető lekvár, befőtt, szörp és savanyúság is. Nemcsak a csalamádé, a káposztával töltött paprika, a kovászos uborka vagy a zöld paradicsom létezik, hanem szó szerint minden. Sokan készítenek beledobálós vagy potyogtatós savanyúságot, amikor az ecetes-cukros lébe folyamatosan dobálják bele a különféle zöldségeket, uborkát, paprikát és nem ritkán karfiolt is.

Nem csoda, hogy megszületett a savanyított görögdinnye receptje is, ami egy igazán különleges ízvilágú savanyúság.

Hozzávalók a savanyított görögdinnyéhez:

  • 1 db görögdinnye (kb 5-6 kilós)

A felöntőléhez:

  • 5 liter víz
  • 6 dl 10 %-os ecet
  • 2 dkg citromsav
  • 30 dkg só
  • 60 dkg cukor
  • ½ ek. bórkén

A további fűszerek:

  • babérlevél
  • szemesbors
  • koriandermag
  • mustármag

Elkészítés:

  • A savanyított görögdinnyéhez a gyümölcsöt megmossuk és a vékony zöld héját levágjuk, azonban a fehér húsból hagyunk rajta, ugyanis ez fogja majd össze. A dinnyét tetszőleges méretű gerezdekre szeleteljük.
  • A felöntőléhez a vizet összekeverjük az ecettel, citromsavval, sóval, cukorral és a bórkénnel, amíg minden fel nem oldódik. A további fűszereket nem a lébe keverjük, hanem a befőttesüvegekbe szórjuk majd külön-külön.
  • Mindegyik sterilizált üveg aljára kerül 2 darab babérlevél, fél mokkáskanál szemesbors, ugyanennyi koriandermag és mustármag is. Erre helyezzük a dinnyeszeleteket, de nem töltjük meg teljesen, szorosan az üveget. Felöntjük a lével és lezárjuk az üvegeket.
  • A kész savanyúságot ezután dunsztoljuk, ezt a műveletet végezhetjük a hagyományos módon, azaz fazékban főzve, speciális géppel vagy akár mosogatógépben is.
  • A savanyított görögdinnye sokáig eláll, télire finom savanyú lesz rántott és sült húsok mellé.

Hogyan kell dunsztolni?

Ha valakinek nincs speciális befőzőautomatája, nem akarja a mosogatógépes trükköt alkalmazni, annak érdemes megtanulnia, hogyan is zajlik a hagyományos dunsztolás. Létezik száraz és vizes dunszt is, az utóbbi a klasszikus módszer.

Ehhez szükségünk van egy nagy lábasra vagy fazékra, aminek az alját több rétegnyi újságpapírral vagy egy ronggyal ki kell bélelni, hogy a befőttesüvegek közvetlenül ne érintkezzenek a hővel. Az edényt töltsük fel kb. 3/4-ig vízzel és alacsony lángon kezdjük főzni addig, amíg az üvegekben lévő folyadék gyöngyözni nem kezd. Innentől számítsuk a dunsztolási, azaz gőzölési időt, ez általában 10-15 perc.

Az idő letelte után egy kesztyű vagy rongy segítségével vegyük ki az üvegeket a vízből és hagyjuk teljesen kihűlni – írta meg a mindmegette.hu.

Kapcsolódó írásaink