Gasztro
Ez az egyik legrégebben háziasított gabonaféle a bolygón
A tönkölybúza egy tápanyagban gazdag élelmiszer

Ez az egyik legrégebben háziasított gabonaféle a bolygón, és valójában a modern búza őse.
Természetes „páncéljának” köszönhetően ellenálló a kártevőkkel és az időjárási viszontagságokkal szemben – ideális jelölt a biogazdálkodáshoz. Könnyen termeszthető, és még könnyebb fenntartani a növény egészségét.
– A tönkölybúza egyik fő előnye a kiegyensúlyozott összetétele. 100 g száraz gabona akár 15 g fehérjét is tartalmazhat, ami táplálóbbá teszi, mint a legtöbb más gabonaféle, beleértve a hagyományos búzát is. Emellett sok összetett szénhidrátot is tartalmaz, alacsony glikémiás indexszel (mindössze 40-45), ami stabil vércukorszintet biztosít. Ez különösen fontos azok számára, akik figyelik az energiaszintjüket, vagy inzulinrezisztenciában szenvednek – mondta az orvos.
Hangsúlyozta, hogy a tönkölybúza számos hasznos mikroelemet és anyagot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer, valamint a gyomor-bél traktus megfelelő működéséhez.
– Ezenkívül a tönkölybúza gazdag rostban (akár 12 g/100 g), B-vitaminokban, magnéziumban, vasban, cinkben és szelénben. Erősíti az immunrendszert, támogatja a szívműködést és elősegíti az emésztést. A tudósok antioxidánsokat is találtak benne – fenolos vegyületeket, amelyek csökkentik a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat – magyarázta a szakértő.
A tönkölybúza egy tápanyagban gazdag élelmiszer, amely változatossá teheti az étrendet, támogathatja az egészséget, és csökkentheti a finomított gabonaféléktől való függőséget. Sokoldalúsága és finom íze könnyen beilleszthető bármilyen kulináris kísérletbe.
https://www.sports.kz/news/dietolog-perechislil-poleznyie-svoystva-polbyi