Gasztro

Biztonságos-e a festett húsvéti tojás fogyasztása?

A húsvét 2025-ben is festett tojásokról szól

Bár a tojásfestés egy remek családi program, felmerülhet a kérdés, hogy biztonságos-e megenni őket, miután megfestettük? Néhány tippet érdemes szem előtt tartani a húsvéti tojás elfogyasztása előtt – írja a life.hu.

Biztonságos-e a festett húsvéti tojás fogyasztása?
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Purger Tamás

Túl sok színes húsvéti tojás maradt otthon? A festett tojások akár a húsvét után is sokáig fogyaszthatóak, de a tárolás módja kulcsfontosságú!

Először is, ha meg szeretnénk enni a húsvéti tojásokat, ügyeljünk arra, hogy étkezési célra biztonságos festéket használjunk, például ételfestéket. A festéken kívül a valódi kérdés a tojások tárolása. Miután megfőztük őket, két órán belül hűtőbe kell tenni, és legfeljebb hét napon belül érdemes elfogyasztani őket. Ha tehát úgy tervezzük, hogy a húsvéti tojásokat kiállítjuk a húsvéti dekoráció részeként, ne fogyasszuk el őket! Viszont remek kiegészítői lehetnek egy húsvéti brunch asztalnak, ha két órán belül elfogyasztásra kerülnek.

Ha mégis úgy döntünk, hogy megesszük a festett főtt tojásokat, van néhány receptötlet, hogyan használhatjuk fel őket. A töltött tojás például remek húsvéti előétel, egy tojásos saláta pedig egy ízletes könnyű ebéd lehet.

A vásárolt színes tojások hosszabb ideig eltarthatók, mint a házilag festettek, mert a vásárolt tojásokon lévő védőréteg lezárja a pórusokat, és így megakadályozza, hogy a baktériumok könnyebben behatoljanak.

Ha magunk főzzük meg a húsvéti tojásokat, figyeljünk arra, hogy azokat, amelyeket nem azonnal eszünk meg, legalább nyolc percig főzzük. Ha pedig a főtt tojás repedést kap, azt mielőbb (vagyis két napon belül) el kell fogyasztani. Ugyanis a héjon lévő repedés lehetővé teszi a baktériumok behatolását.

Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni a kemény tojásokat, ne öblítsük le őket hideg vízzel. A hirtelen hőmérséklet-változás következtében apró repedések keletkezhetnek a héjon, és így mikroorganizmusok juthatnak a tojásba. Ez csökkenti az eltarthatóságukat. Szobahőmérsékleten a nem hideg vízben lehűtött tojások tovább eltarthatók, mint a lehűtött tojások, akár 10 napig is fogyaszthatóak. A lehűtött tojások azonban csak egy-két napig, de a hűtőben mindkettő akár két hétig is eláll.

Kapcsolódó írásaink