Gasztro
Jönnek az UV-kezelt rovarporral dúsított élelmiszerek
Az uniós intézmények szerint az új eljárással több lesz benne a vitamin

Az új rendelet szerint az UV-kezeléssel előállított lárvaport egyelőre kizárólag egy francia vállalat hozhatja forgalomba. Az eljárás célja, hogy növelje a por D-vitamin-tartalmát – áll a dpa beszámolójában.
Rovarok az élelmiszerekben – nem új jelenség
Az Európai Unióban már egy ideje engedélyezett a rovarok felhasználása élelmiszerekben, de a gyártóknak ehhez külön engedélyt kell kérniük. Amennyiben rovarokat tartalmaz egy termék, annak szerepelnie kell a csomagoláson.
– Az emberek az EU-ban szabadon választhatják meg, mit fogyasztanak, senki sem kényszeríti őket rovarok vagy férgek evésére – közölte az Európai Bizottság. Hozzátették, hogy szigorú szabályok és megfelelő tájékoztatás vonatkozik ezekre az élelmiszerekre, és az engedélyezés előtt alapos tudományos vizsgálatoknak vetik alá őket.
A fogyasztók továbbra is szkeptikusak
A dpa által idézett felmérések szerint a fogyasztók többsége továbbra is fenntartásokkal kezeli a rovarokat mint élelmiszereket. A Heristo AG élelmiszer- és állateledel-gyártó vállalat reprezentatív online kutatása alapján különösen az idősebb válaszadók mutattak jelentős ellenérzést a rovarok fogyasztásával kapcsolatban.
A rovarokat számos országban alapvető táplálékként fogyasztják, mivel táplálóak, fehérjében gazdagok, és hozzájárulhatnak a fenntartható táplálkozáshoz, mert kevesebb erőforrás szükséges a tenyésztésükhöz, az allergiások számára kockázatot jelenthetnek – írta a dpa.