Gasztro

Jönnek az UV-kezelt rovarporral dúsított élelmiszerek

Az uniós intézmények szerint az új eljárással több lesz benne a vitamin

Hétfőtől az Európai Unióban engedélyezetté válik az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása – számolt be róla a dpa. Konkrétan a lisztbogár (Tenebrio molitor) lárváiból készült porról van szó.

Jönnek az UV-kezelt rovarporral dúsított élelmiszerek
A finom lisztkukac. Az uniós intézményekben nem értik, miért bizalmatlanok a fogyasztók
Fotó: AFP/Thierry Zoccolan

Az új rendelet szerint az UV-kezeléssel előállított lárvaport egyelőre kizárólag egy francia vállalat hozhatja forgalomba. Az eljárás célja, hogy növelje a por D-vitamin-tartalmát – áll a dpa beszámolójában.

Rovarok az élelmiszerekben – nem új jelenség

Az Európai Unióban már egy ideje engedélyezett a rovarok felhasználása élelmiszerekben, de a gyártóknak ehhez külön engedélyt kell kérniük. Amennyiben rovarokat tartalmaz egy termék, annak szerepelnie kell a csomagoláson.

– Az emberek az EU-ban szabadon választhatják meg, mit fogyasztanak, senki sem kényszeríti őket rovarok vagy férgek evésére – közölte az Európai Bizottság. Hozzátették, hogy szigorú szabályok és megfelelő tájékoztatás vonatkozik ezekre az élelmiszerekre, és az engedélyezés előtt alapos tudományos vizsgálatoknak vetik alá őket.

A fogyasztók továbbra is szkeptikusak

A dpa által idézett felmérések szerint a fogyasztók többsége továbbra is fenntartásokkal kezeli a rovarokat mint élelmiszereket. A Heristo AG élelmiszer- és állateledel-gyártó vállalat reprezentatív online kutatása alapján különösen az idősebb válaszadók mutattak jelentős ellenérzést a rovarok fogyasztásával kapcsolatban.

A rovarokat számos országban alapvető táplálékként fogyasztják, mivel táplálóak, fehérjében gazdagok, és hozzájárulhatnak a fenntartható táplálkozáshoz, mert kevesebb erőforrás szükséges a tenyésztésükhöz, az allergiások számára kockázatot jelenthetnek – írta a dpa.

Kapcsolódó írásaink