Gasztro

Mit adjunk a vízhez, hogy megakadályozzuk a tészta összetapadását?

Tippek a tökéletes tésztához

A tészta gyorsan főzhető és nagyon kellemes ízű. Ha azonban helytelenül főzi meg, elronthatja az ételt. A Glavred elmondta a főzés fő szabályait, számolt be róla a Sports.kz.

Mit adjunk a vízhez, hogy megakadályozzuk a tészta összetapadását?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Beata Zawrzel

Mikor tegye a tésztát a vízbe? – ez az egyik fő kérdés.

A tésztafőzéshez egy fazék vizet kell magas hőfokon felforralni. Csak ezután tegye bele a tésztát. Ha hideg vízbe tesszük a tésztát, akkor össze fog ragadni. Ez az első szabály. Azt is fontos tudni, hogy miután a tésztát a vízbe tettük, azonnal meg kell keverni.

A tészta főzésénél általában az a legnagyobb probléma, hogy összeragad. Hogy ez ne történjen meg – van egy titok: néhány kanál növényi olajat kell a vízhez adni, és meg kell keverni a benne lévő tésztát. Amikor a víz újra felforr vegyük lejjebb a hőfokot.

Mennyi ideig kell főzni a tésztát? – Az idő a lényeg.

Nagyon sokféle tészta létezik, különbözik a minőségük és a liszt, amelyből készülnek. Ettől függ a főzési idő. Általában minden márka gyártója feltünteti a csomagoláson, hogy az adott tésztatípus főzésének optimális ideje mennyi. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a tésztát átlagosan körülbelül 7-10 percig kell főzni. Ez az idő általában elegendő ahhoz, hogy mérsékelten puha és kellemes ízű legyen.

Kapcsolódó írásaink