Gasztro
Lehet, ön is rosszul készíti a fasírtot?
Nyolc hiba
1. Tegyünk elég sót a fasírtba – fél kg húshoz kb. 1 kávéskanál só kell.
2. Fűszerezzük bátran a húst – ne csak a szokásos sót és borsot használjuk, hanem próbálkozhatunk az oregánó, a rozmaring, a petrezselyem, a bazsalikom és a szerecsendió használatával is.
3. Megfelelő mennyiségű tojást használjunk – minden fél kg húshoz egy tojást és fél bögre zsemlemorzsát adjunk.
4. Ne kanállal keverjük a masszát – használjuk a kezünket a fasírt gyúrásához.
5. Minden fasírtot igyekezzünk egyforma méretre formázni – attól függően, hogy minek készítjük. Ha levesbetétként használjuk, akkor kisebb golyókat formázzunk, sütéshez viszont készítsünk nagyobbakat, azaz olyan 5 cm átmérőjűeket, míg szószokhoz elég a 3 cm átmérőjű is.
6. Mindig olajos kézzel formázzuk a gombócokat – mivel ha száraz vagy vizes kézzel tesszük, a hús a tenyerünkhöz fog ragadni.
7. Helyezzünk sütőpapírt a munkapultra a fasírt lisztezése során – ezáltal kevesebb takarításra lesz majd szükség a munka befejeztével.
8. Süssük át jól mindkét oldalát – és csak azután fordítsuk meg, miután az egyik oldal ropogósra sült.