Gasztro

Ennyi mindenre jó a kukorica bajusza

Nem érdemes kidobni

Kevesen tudják, hogy a kukoricának nemcsak a csöve, hanem a bajusza is rendkívül egészséges – írja a Mindmegette.hu.

Ennyi mindenre jó a kukorica bajusza
A torzsavirágzat bibeszálait nevezzük a kukorica bajuszának
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa/Hauke-Christian Dittrich

A kukorica bajuszának a torzsavirágzat bibeszálait nevezzük, amelyek a kukoricaszemek mentén, a buroklevelek alatt találhatóak. Ez a „kukoricahaj” olyan természetes olajokat tartalmaz, amelyek csökkentik a magas vérnyomást, emellett mangánt, klorofilt és káliumot is tartalmaz.

Rendkívül értékes hatóanyagai miatt teaként régóta fogyasztják. Vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, méregtelenítő hatása mellett a vesének is jót tesz. A bajuszból készült teát prevenciós jelleggel is ajánlott fogyasztani. Felfázás esetén is javasolt, ugyanis csökkenti a gyulladást, valamint a fájdalmat. Emellett a teát külsőleg is alkalmazhatjuk: a bőr felszínén csillapítja a viszkető, szúró érzést, ezért kiválóan enyhíti a rovarcsípéseket és a bőrfertőzéseket.

Egy bögre kukoricahaj-teához forrázzunk le egy teáskanálnyi kukoricahajat 200 milliliter vízzel, és hagyjuk ázni legalább 15 percig. Teán kívül akár levesbe, salátába vagy turmixba is keverhetjük ezt a különleges alapanyagot.

Kapcsolódó írásaink

Ki ne dobja!

ĀBár csak pár évtizede ismerjük, az egyik legközkedveltebb nyári zöldségünk