Gasztro

Ezek a rizsmérgezés tünetei

Egy szakértő elmagyarázta, miért válhat mérgezővé, ha helytelenül tárolják

A rizs súlyos mérgezést okozhat: ezt a Bacillus cereus baktérium spórái okozzák, amelyek olyan toxinokat szabadíthatnak fel, amelyek emésztőrendszeri rendellenességeket, például hasmenést és hányást okozhatnak. Szerencsére akkor is tehet ellene, ha a rizs fertőzött – írta a super.ru.

Ezek a rizsmérgezés tünetei
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Xinhua/Wan Xiang

„A baktérium spórák formájában túléli a kezdeti főzési folyamatot, és ha szobahőmérsékleten hagyjuk a rizst, akkor az toxinokat szabadít fel” – magyarázta a NY Postnak Emily Hovis, a Washingtoni Egyetem Közegészségügyi Iskolájának adjunktusa.

A kellemetlen következmények elkerülése érdekében a szakértők több szabály betartását tanácsolják: a rizst magas hőmérsékleten főzzük, főzés után legkésőbb két órán belül tegyük a hűtőbe, három-négy napon belül fogyasszuk el, mikrohullámú sütőben való melegítéskor pedig adjunk egy kis folyadékot az edénybe, és megfelelően melegítsük fel.

A szakértő megjegyezte, hogy mérgezés esetén a tünetek 6-12 órán belül jelentkezhetnek. Az ébredező spórák élettevékenysége által érintettek többsége egy napon belül felépül. A legrosszabbul a legyengült immunitású emberek járnak.

Kapcsolódó írásaink