Gasztro

Elképesztő dolog derült ki a borról

A borok olyan egyedi kémiai „ujjlenyomattal" rendelkeznek, amely alapján egyértelműen meghatározható származásuk és minőségük. Nem csak szöveg tehát, amikor a borszakértők az ital illatát, ízét egyedi módon befolyásoló terroirról beszélnek, és könnyebb lesz leleplezni a borhamisítókat is – számolt be az Origo.

Elképesztő dolog derült ki a borról
Képünk illusztráció
Fotó: Nurphoto via AFP/Ying Tang

Borok vásárlásánál sokan a szőlőfajta alapján döntik el, hogy megveszik-e az adott palackot. Amerikai kémikusok közelmúltbeli kutatása szerint azonban a szőlő termőterületének geológiai jellemzői és az elkészített bor érlelésének helyszíne legalább ugyanilyen fontossággal bír a minőség szempontjából – írja a lap.

Az eredmények szerint az ugyanazon szőlőfajtából készült borok íze nagymértékben különbözhet annak függvényében, hogy földrajzilag hol termesztik. A tanulmány elkészítése során a Kaliforniai Davis Egyetem kutatói Argentínában és Kaliforniában termesztett Malbec szőlőket tanulmányoztak. A termelő mindkét régióban ugyanaz a személy volt. A kutatásban borszakértők is részt vettek, akik húsz különböző tulajdonság (például aroma, íz, testesség) alapján értékelték a két különböző térségből származó termékek minőségét – írták.

A vélemények alapján egyértelműen az argentin Malbec lett a győztes, amely egyszerre volt édes, és rendelkezett érett gyümölcsös ízvilággal. Ezzel szemben a kaliforniai bor kesernyésebb volt, és alkoholtartalma is alacsonyabb lett riválisáénál.

A kutatók azt gyanítják, hogy a termőterület tengerszint feletti magassága volt az egyik legfontosabb tényező, ami az ízek különbözőségében szerepet játszott: az argentin szőlőültetvényeket sokkal magasabban fekvő területekre telepítették, mint az amerikaiakat. Ezen túl a talajtípus, a talajnedvesség, valamint az éjszakai-nappali hőmérséklet is befolyásolta az azonos szőlőfajtákból készült borok minőségét – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink