Gasztro

Ételmentő receptek az ünnepek utánra

Az ünnepekre készülve sokan képesek vagyunk túlzásokba esni. A tudatos vásárlás és fogyasztás érdekében a Provident Bede Róbert mesterszakács segítségével összegyűjtött öt egyszerű ételmentő ötletet, amelyekkel a megmaradt sült húsokból, de akár még a kiszáradt bejgliből is új fogásokat készíthetünk.

Ételmentő receptek az ünnepek utánra
Bede Róbert: Az ételpazarlás sajnos nem csak a karácsonyi időszakra jellemző
Fotó: NEST Communications Kft.

Az ételpazarlás sajnos, nemcsak a karácsonyi időszakra jellemző, hiszen a magyar vendéglátáshoz hozzátartozik, hogy nem ürülhetnek ki a tálak, mindig sokkal többet készítünk, mint ami indokolt lenne – közölte kedden a Provident Zrt. Mint Pálfalvi Márta kommunikációs igazgató közölte, ezért is indítottak útjára egy ételmentő programot, amelynek első lépéseként Bede Róbert séf segítségével szeretnének öt tippet adni arra, hogy egy kis kreativitással miként alakíthatók át a karácsonyi maradékok ízletes fogásokká.

A mesterszakács emlékeztetett arra, hogy nagyanyáink még számos olyan receptet ismertek és használtak, amelyek a maradékok újrahasznosítását célozták. Bede Róbertnek a Provident által megosztott receptjei alább olvashatók:

Savanyúkáposzta-saláta almával, lilahagymával a meg nem főzött, kimaradt savanyúkáposztából és almából:

Hozzávalók: 30 dkg savanyúkáposzta, 2 db alma, 2 fej lilahagyma, 6-8 vékony szelet húsos szalonna vagy sonka, 1 evőkanál reszelt torma, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál fehérborecet, 1 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál olaj, só, őrölt kömény, őrölt bors.

A maradék káposztát alaposan megmossuk, majd kissé átvágjuk. A cukrot sóval, ecettel, fűszerekkel összekeverem, felöntöm az olajjal, és a szeletelt almával, lilahagymával illetve káposztával alaposan egybeforgatom. Ízesítem mustárral, tormával.

Külön sült szalonnával vagy sonkával tálalom.

Sült húsos tésztakosár, zöldség-gyümölcs raguval a maradék sertés- vagy pulykasültből, amely kicsit megpuhult, illetve a maradék gyümölcsből illetve fel nem használt zöldségekből:

Hozzávalók (20-23 cm-s formához): tészta: 25 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 1 db tojás, 1 evőkanál tej; töltelék: 20 dkg maradék hideg sült, 3 db tojás, 3 dl tejszín, 15 dkg maradék vegyes reszelt sajt, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió. 1 db alma, 1 db körte, 2-3 db mandarin, 2 db narancs, 2-3 db szilva, 1 db sárgarépa, fél zellergumó, 1 db cukkíni, 1 db vöröshagyma, 1 db erős paprika, kevés gyömbér, só, őrölt bors, kristálycukor, balzsamecet, vaj.

Összeállítjuk a tésztát. A vajat, csipet sót, kevés cukrot a tojással liszttel elkezdjük összedolgozni, majd hozzáadjuk a tejet, és sima tésztává gyúrjuk. Hűtőben pihentetjük, majd 3 mm vékonyra nyújtva beletesszük a tésztaformába, megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben 20 perc alatt „vakra” sütjük, majd a papírt és súlyt eltávolítva, további 10 percre visszatesszük a sütőbe. Az apróra darabolt maradék sültünket elterítjük a tésztán leöntjük a fűszerezett tejszín és a felvert tojások keverékével, megszórjuk a reszelt sajttal, majd szilárdulásig sütjük.

Kevés vajban fél evőkanálnyi kristálycukrot karamellizálunk, rátesszük a nagyon apróra darabolt hagymát, répát, zellert, felöntjük narancslével. Mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Ezután tegyük bele a többi, kicsit nagyobbra vágott zöldséget, gyümölcsöt, fűszerezzük gyömbérrel, borssal, ízesítsük sóval, erős paprikával, balzsamecettel. Pároljuk még kb. 25-30 percig, majd külön tálkában (akár hidegen is) kínáljuk a tésztakosarunk mellé.

Bundázott rizsgombócok a maradék rizsből vagy rizi-biziből, esetleg fel nem használt sonkából vagy zöldségből:

30 dkg párolt rizs vagy rizi-bizi, 20 dkg vegyes gyökérzöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, esetleg karalábé), 2 csomag petrezselyem, 1 db főtt tojás, 5 dkg reszelt sajt, 3 db nyers tojás, 5 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 0.5 l olaj, 4-5 db csemegeuborka, 1 doboz hámozott darabolt paradicsom, 1 evőkanál méz, balzsamecet, só, őrölt bors, maradék hús vagy csontleves.

A megmaradt párolt rizst az apróra vágott zöldségekkel kevés maradék húsleves és víz keverékében főzzük nagyon puhára, majd hűtsük le. Reszeljünk hozzá egy főtt tojást és sajtot, szórjunk bele vágott petrezselymet, majd formázzunk gombócokat a rizsből. (Maradék sonkával, aprított sülttel akár tölteni is lehet) Lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, majd közepesen forró olajban süssük aranybarnára. Az esetlegesen megmaradt paradicsomlevet vagy -konzervet csemegeuborkával, petrezselyemmel, kevés mézzel, balzsamecettel alaposan pürésítsük, sózzuk, borsozzuk. Ezt az öntetet is kínálhatjuk a rizsgombócok mellé.


Mákos-diós „máglyarakás” a maradék bejgliből és almából:

Hozzávalók: fél-fél rúd mákos és diós bejgli, 5 dl tej, 3 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 3 db alma, 5 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 15 dkg baracklekvár, 1 evőkanál rum, őrölt fahéj, porcukor.

A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük, majd hozzáöntjük a meleg tejet, kikeverjük. Ezzel az öntettel áztassuk át a darabolt bejgliket, amelyekből tegyünk egy réteget vajazott, morzsázott sütőformába. Ezt a sort terítsük be vajban fonnyasztott, fahéjjal szórt, szeletelt almával, majd helyezzük el rajta a megmaradt áztatott bejglidarabokat. Locsoljuk meg rummal kikevert baracklekvárral, és közepesen forró sütőben süssük kb. 30 percet. Ez idő alatt a tojásfehérjéből, a maradék cukorral verjünk kemény habot, és kenjük el egyenletesen a kissé lehűtött „tészta” tetején. Szórjuk porcukorral, majd kb. 15 perc alatt 180 fokos sütőben pirítsuk meg.

Tortanyalóka csokoládés vagy valamilyen vajkrémes szikkadt tortamaradékokból:

Hozzávalók: 5-6 szelet csokitorta, 20 dkg tortabevonó, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál keményebb lekvár, esetleg 1 evőkanál maradék semleges ízű sajtkrém (mascarpone), 1 db narancs, fahéj, szerecsendió, kardamom, néhány hurkapálca.

A süteményt alaposan morzsoljuk össze kézzel, majd gyúrjuk bele a többi hozzávalót is ízlés szerint. Ízesítsük reszelt narancshéjjal vagy kedvünk szerint akár szerecsendióval, kardamommal. Formázzunk golyókat belőle, majd alaposan hűtsük le. A golyókba szúrjunk pálcikát és forgassuk meg az olvasztott tortabevonóban. Hagyjuk megdermedni.

Kapcsolódó írásaink