Faktum

Nem kaptuk ajándékba a szabadságot

Az értelmiségi viták egyáltalán nem játszottak szerepet abban a folyamatban, ami végül százezreket az utcára vitt, 1956 valódi hősei a pesti srácok és a pesti lányok – Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója a Faktumban. „1956 szabadságküzdelem volt, egy nemzeti közösség szabadságot és függetlenséget akart, se többet se kevesebbet, és ezért végül a legfiatalabbak áldozták fel az életüket” – emlékeztetett.

Nem kaptuk ajándékba a szabadságot

Tallai Gábor szerint Nyugat-Európában sokan úgy tesznek, mintha a térségünk a szabadságát ajándékba kapta volna, de ez nem igaz. 

Lapunk főmunkatársa, Őry Mariann és Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója a Faktum felvételén
Lapunk főmunkatársa, Őry Mariann és Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója a Faktum felvételén
Fotó: MH/Katona László

A műsorban szó esett az Együtt, szabadon című tárlatról is: Tallai Gábor rámutatott, hogy kevés szó esik arról, milyen történelmi teljesítményeket mutatott fel a cigányság a magyar nemzettel közösen, pedig a mintaadás nagyon fontos, s ennek érdekében a Terror Háza Múzeum már több kiállítást, programot megvalósított.

Objektum doboz

A műsor házigazdája: Őry Mariann

Készítette: Görgényi Levente és Németh Zoltán

Főszerkesztő: Petán Péter

Kapcsolódó írásaink

Támadják a szuverenista vezetőket

ĀVálaszokat akarnak kapni a német állampolgárok arra, miképp akarják kezelni a politikai vezetők a migrációs kihívásokat – fejtette ki Halkó Petra, a Századvég nemzetközi elemzője a Faktumban