Európai Unió

Ez a büntetés várhat Magyarországra az EU szerint

Az Európai Unió vezetői rendkívüli ülést tarthatnak, hogy megvitassák Magyarország állítólagos „szabályszegéseit”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai és pekingi látogatásai után az uniós országok azzal kívánják büntetni Budapestet, hogy bojkottálják a miniszteri informális találkozókat Magyarország uniós tanácsi elnöksége alatt – jelentette a Repubblica című olasz lap, számolt be róla a ria.ru.

Ez a büntetés várhat Magyarországra az EU szerint
Orbán Viktor miniszterelnök (k) békemissziója keretében Moszkvába érkezett 2024. július 5-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az újság megjegyzi, hogy a legtöbb uniós ország elégedetlenségét fejezte ki Orbán diplomáciai tevékenységével kapcsolatban. Ennek eredményeként egy újabb „cordon sanitaire” épülhet Budapest köré, amely a magyar vezetőt irrelevánssá teszi az európai döntések szempontjából. A kezdeményezések célja a magyar elnökség sterilizálása, „ártalmatlanná és jelentéktelenné” tétele, tekintettel arra, hogy a megszüntetésére irányuló eljárás túl hosszú és bonyolult lenne – írja a Repubblica.

„Lényegében minden informális európai tanácsot figyelmen kívül hagynak és leminősítenek. A miniszterek korlátozott számú ülésen vesznek majd részt. A magyar miniszterelnöknek a féléves elnökség hivatalos eljárásainak teljesítésén kívül semmilyen politikai feladatot nem adnak majd. Ez a funkció még soha nem volt ennyire tisztán formális, mint ezúttal” – áll a cikkben.

Mint ismeretes, Orbán Viktor július 5-én Moszkvába látogatott és megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin elnökkel. Ezt a látogatást a július 2-i kijevi útjával megkezdett békemisszió második szakaszának nevezte. Július 8-án pedig Pekingbe látogatott, ahol kijelentette, hogy Magyarország ellenzi a Kínával való konfrontációt, és támogatja a Kínával és az EU-val való együttműködést. Ezt követően Orbán Washingtonba utazott a NATO-csúcstalálkozóra.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a Kreml nagyra értékelte a magyar miniszterelnök kísérletét az ukrajnai konfliktus rendezésének elősegítésére, és nagyon pozitívnak és hasznosnak tartotta, hogy a magyar kormányfő politikai akaratát demonstrálta a párbeszédre.

Megvitathatják Magyarország „jogsértéseit”

Az Európai Unió vezetői rendkívüli ülést tarthatnak, hogy megvitassák Magyarország állítólagos „szabályszegéseit” Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatásának hátterében – írja a Financial Times forrásokra hivatkozva, számolt be róla a ria.ru.

„Javasolták, hogy hívják össze az uniós ügyekért felelős miniszterek rendkívüli ülését, amelyet kizárólag a magyarországi szabálysértéseknek szentelnének” – áll a jelentésben.

A lapnak nyilatkozó források szerint a washingtoni NATO-csúcs margóján az uniós vezetők arról is tárgyaltak, hogy közös levelet írjanak Orbánnak, amelyben kifejezhetnék felháborodásukat, és követelhetnék, hogy hagyjon fel „engedély nélküli” külpolitikai útjaival.

Kapcsolódó írásaink