Európai Unió

Frakciót alakít az Európai Parlamentben a német AfD

A frakció nyitva áll további csatlakozni szándékozók előtt

A német Alternatíva Németországért (AfD) párt elegendő partnert talált saját frakció alakításához az Európai Parlamentben – erősítette meg Alice Weidel társelnök szóvivője a Die Welt című lap korábbi jelentését.

Frakciót alakít az Európai Parlamentben a német AfD
Alice Weidel, Alternatíva Németországért (AfD) párt társelnökének szóvivője bejelentette, hogy saját frakció alakínak az Európai Parlamentben
Fotó: AFP/Volker Hartmann

A parlamenti frakciót egyelőre kilenc uniós tagország 28 képviselője alkotja, közöttük 14-en az AfD-ből.

A frakcióban az AfD mellett a Mi Hazánk Mozgalom, a Visszahódítás (Reconquête) Franciaországból, a Szabadság és Függetlenség Konföderáció (Konfederacja) Lengyelországból, az Újjászületés Bulgáriából, a Se Acabó La Fiesta Spanyolországból, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt (SPD) Csehországból, a Köztársaság (Republika) Szlovákiából és a Nép és Igazságosság Unió Litvániából vesz részt.

Weidel szóvivője szerint a frakció nyitva áll további csatlakozni szándékozók előtt.

A frakció megalakulását hivatalosan szerda este jelentik be a Welt beszámolója szerint. Az AfD a frakciónak a Szuverén Nemzetek Európája nevet javasolja adni.

A frakcióvezető a tervek szerint René Aust, az AfD türingiai parlamenti képviselője lesz. Az elnökhelyettesi posztokról jelenleg még folynak a tárgyalások.

A cseh SPD vezetője, Tomio Okamura a cseh CTK hírügynökségnek megerősítette az AfD-vel közös parlamenti frakció létrehozásának tervét.

Kapcsolódó írásaink