Európai Unió

Pofon a baloldalnak

Morawiecki meglebegtette, hogy összefognak Orbán Viktorral az EP-ben

„Az új csoportot nevezhetnénk akár a Három Tenger Csoportjának is” – mondta a volt lengyel miniszterelnök.

Pofon a baloldalnak
Mateusz Morawiecki (b): A lengyel jobboldali Jog és Igazságosság Pártja (PiS) azt fontolgatja, hogy kilép a Giorgia Meloni vezette szövetségből az Európai Parlamentben, és tárgyalásokat folytat a többi jobboldali párttal egy új csoport létrehozásáról. Az egyik ilyen párt a Fidesz, amelynek elnöke Orbán Viktor
Fotó: AFP/Ludovic Marin

A lengyel jobboldali Jog és Igazságosság Pártja (PiS) azt fontolgatja, hogy kilép a Giorgia Meloni vezette szövetségből az Európai Parlamentben, és tárgyalásokat folytat a többi jobboldali párttal egy új csoport létrehozásáról. A pártok közé tartozik Orbán Viktor magyar miniszterelnök Fidesze, Andrej Babis csehországi Elégedetlen Polgárok Akciója és Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártja – írja a Politico nyomán a mandiner.hu.

Elég nyilvánvaló, hogy egy földrajzi platformon és nem egy ideológiai platformon lehetünk egységesek

– mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök.

A lap szerint ez a lépés óriási csapás lenne Meloni számára, mivel az európai konzervatívok és reformerek képviselőcsoportja a közelmúltban a harmadik legnagyobb erővé nőtte ki magát az Európai Parlamentben. A belső tárgyalások az ECR-ben a lengyel és az olasz delegáció között feszültté váltak, miután az ECR szerdán lemondott egy ülést.

A lap szerint Mateusz Morawiecki azt sugallta, hogy az új csoport létrehozásához szükséges létszám elérése nem okoz gondot, és úgy vélte, hogy 40 vagy 50 tagja lehet.

„Az új csoportot nevezhetnénk Közép-Kelet-Európának, vagy akár a Három Tenger Csoportjának.” A lap úgy tudja, hogy Robert Fico Smerje nem vesz részt a tárgyalásokon. Babis, aki nemrégiben kilépett a liberális Renew-ból, a héten azt mondta, hogy érdeklődik egy új, migráció- és Green Deal-ellenes csoport létrehozása iránt. Jansa egyik EP-képviselője azonban „álhírnek” minősítette, hogy pártja a jobbközép Európai Néppártból való kilépést fontolgatja.

Kapcsolódó írásaink