Európai Unió

Orbán Viktor: Magyarország nem támogatja Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását + VIDEÓ

A miniszterelnök szerint az Európai Néppárt koalíciója a hazugság és becsapás pártkoalíciója

Magyarország nem tudja támogatni az Európai Bizottság elnök asszonya mandátumának meghosszabbítását, mert a jogállamiság eszközét, amely egy fontos európai érték, pártalapon és politikai alapon használta, és használja Magyarországgal szemben – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben.

Orbán Viktor: Magyarország nem támogatja Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását + VIDEÓ
Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor a kétnapos EU-csúcsra érkezve az Európai Bizottság következő elnökének kiválasztásával kapcsolatban közölte: amikor Lengyelországban kormányváltás volt, amit a jogállamiság eszközeivel Brüsszelből „mindig is támogattak”, és számos, „minimum kétséges” változást megcsináltak, akkor az Európai Bizottság egy szót sem szólt.

„Amikor egy levélben megkérdeztem, hogy amit az új lengyel kormány megtett Lengyelországban, azt szabad-e nekünk, magyaroknak is megtennünk, még válaszra sem méltattak. Tehát a mi felfogásunk szerint egy ilyen bizottság elnöke nem maradhat a helyén” - fogalmazott.

Közölte továbbá: az Európai Néppárt (EPP), a szocialisták és a liberálisok koalíciót hoztak létre az Európai Unió intézményei következő vezetőinek kinevezéséről, ami - szavai szerint - „a hazugság és a becsapásnak a pártkoalíciója”.

A megállapodást pártalapon hozták létre, nem programok, nem az eddigi teljesítmény, nem a jövendőbeli tervek alapján. Kifejezetten hatalmi osztozkodás valósult meg - hangsúlyozta. A Néppárt, a szocialisták és a liberálisok megállapodását „szégyenteljesnek kell minősítenem” - fogalmazott.

A Néppárt begyűjtötte a jobboldali szavazatok egy részét, majd elvitte balra, és így becsapták az európai választókat - hívta fel a figyelmet. Ez egy pimaszság az európai választókkal szemben, akik többségükben jobboldalra szavaztak, és szerettek volna egy jobboldali európai vezetést látni. „Nincs semmi okunk arra, hogy mi ezt a hatalommal való visszaélést támogassuk” - húzta alá.

Objektum doboz

Az uniós jelentésekben megfogalmazott, Magyarországnak szóló országspecifikus ajánlásokkal kapcsolatban azt mondta: „ezeket mind dicséretnek vesszük”. Ezek a magyar gazdaságpolitika fontos eszközei, ezek járulnak hozzá ahhoz, hogy a magyar gazdasági növekedés jóval meghaladja az Európai Unió átlagát.

„Ebből jön a magyar siker. Ők ezt a sikert akarják tőlünk elvenni, de sajnos ezt mi nem adhatjuk” - fogalmazott.

Az Európai Unió Tanácsának július elsején kezdődő, féléves magyar elnökségével kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar elnökség programja a versenyképességről és a gazdasági növekedésről szól, amit - mint kiemelte - mindenki támogat. Magyarország ezen kívül békét, az illegális migráció megállítását akarja.

„A programunk 95 százaléka mögött a nagy országok támogatása ott van” - tette hozzá Orbán Viktor.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink