Európai Unió

Hadigazdálkodásra állítaná át Brüsszel az uniót

Az Európai Uniónak hadigazdálkodásra kell áttérnie Oroszország esetleges jövőbeni fenyegetései miatt – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a testület tagjainak írt levelében, számolt be az rbc.ua hírportál.

Hadigazdálkodásra állítaná át Brüsszel az uniót
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke
Fotó: AFP/Belga/Nicolas Maeterlinck

A jelentés szerint a levelében Michel rámutatott, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújának hátterében Európa fordulópont előtt áll. Az uniós országoknak gyorsaságra, intenzitásra és rendíthetetlen eltökéltségre van szükségük a fellépéseik során – tette hozzá. Emellett szerinte Európának a szankciók hatékony végrehajtására és végrehajtatására kell összpontosítania, valamint elő kell mozdítania az Oroszország befagyasztott vagyonának kiaknázására irányuló erőfeszítéseket.

„Eljött az ideje egy valódi paradigmaváltásnak a biztonságunkban és védelmünkben is. Európa évtizedek óta alul fektetett be a biztonságát és védelmét illetően. Most, hogy a második világháború óta a legnagyobb biztonsági fenyegetéssel nézünk szembe, ideje radikális és konkrét lépéseket tenni, hogy készen álljunk a védelemre, és az EU gazdaságát katonai vágányra kell átállítani” – vélte az EB-elnök, megjegyezve, hogy a hadigazdálkodásra való átállás a védelmi ipar kiadásainak növekedését jelenti.

„Egy ilyen stratégiai biztonsági gondolkodásmód kialakításához erős vezetésre van szükség, és az előttünk álló fenyegetések sürgősségének világos tudatosítására van szükség. Azt várom, hogy az Európai Tanács is megfeleljen ennek” – írta Charles Michel.

Kapcsolódó írásaink