Európai Unió

Hidvéghi Balázs: A brüsszeli jogállamisági cirkusznak véget kell vetni

Szavai szerint az Európai Bizottság és az Európai Parlamenti megközelítése elvi szempontból hibás

Teljesen hibás megközelítés, hogy Brüsszel politikai és morális vitákat jogi vitának álcáz és mindenféle szankciókkal sújtja azokat, akik a hagyományos értékeket védik – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Hidvéghi Balázs: A brüsszeli jogállamisági cirkusznak véget kell vetni
Hidvéghi Balázs, európai parlamenti képviselő szerint Brüsszelben már orwelli világ van
Fotó: Facebook/Hidvéghi Balázs

A politikus a videóban hangsúlyozta: ahogy közeleg a parlamenti ciklus vége, beszélni kell arról, hogy mi a gond ezzel az egész „jogállamisági cirkusszal”.

Hidvéghi Balázs szerint az Európai Bizottság és az Európai Parlamenti megközelítése elvi szempontból hibás: az olyan kérdések például, mint élet és halál, család, évezredes normákból fakadnak, szorosan kapcsolódnak a vallási meggyőződéshez és az ember természetfelettihez való viszonyához is.

Nyilvánvalónak nevezte, hogy ezek érzékeny, sokszor megosztó kérdések. „Az viszont teljesen biztos, hogy ennek a parlamentnek nem feladata, hogy ilyen létfontosságú morális ügyekben döntéseket hozzon” – fogalmazott.

A képviselő szerint az ilyen ügyekben való döntés a tagállamok szuverén joga, összhangban a nemzeti alkotmányokkal, hagyományokkal és hivatalokkal, és azt is figyelembe kell venni, hogy különböző tagállamokban különböző vélemények létezhetnek ezekben a kérdésekben, amelyeket tiszteletben kell tartani.

„Teljesen hibás megközelítés, hogy politikai és morális vitákat jogi vitáknak álcáznak és mindenféle szankciókkal sújtják azokat, akik a hagyományos értékeket védik” – mondta, hangsúlyozva, hogy Brüsszelnek abba kell hagynia a radikális baloldali ideológia és világnézet agresszív terjesztését, ez ugyanis tönkreteszi a tagállamok közötti együttműködést.

Kapcsolódó írásaink