Európai Unió

Ismét lehet pályázni az EU-biodíjakra

Innovatív, fenntartható és inspiráló ötleteket várnak

Az első EU biodíjak – Organic Awards – odaítélését és sikerét követően 2023. március 27-től megnyílt sorban a második EU biodíj pályázati felhívás – értesült a Magyar Hírlap az Európai Bizottságtól. A május 14-ig pályázható díjjal az ökológiai értéklánc azon szereplőit ismerik el, akik olyan innovatív, fenntartható és inspiráló projektet tudnak felmutatni, amely valódi hozzáadott értéket eredményez a bioélelmiszer-termelés és -fogyasztás számára.

Ismét lehet pályázni az EU-biodíjakra
Biozöldségfarm szántóföldjén szüretelt kelbimbó
Fotó: dpa/dpa Picture Alliance via AFP/Jens Kalaene

Az Európai Unió biodíjára bármely uniós szereplő vagy intézmény pályázhat az ökológiai értéklánc mentén, aki olyan figyelemre méltó projekttel rendelkezik, amely hozzájárul a biotermékek megfizethetőségének és/vagy hozzáférhetőségének növeléséhez az EU-ban. A jelentkezéseket az EU összes hivatalos nyelvén várják.

Nyolc díj, hét kategória

Nyolc díjat osztanak ki, hét kategóriában, amelyek a következők: a legjobb biogazdálkodó (női és férfi), a legjobb biorégió, a legjobb biováros, a legjobb organikus „bionegyed”, a legjobb bioélelmiszer-feldolgozó kkv, a legjobb bioélelmiszer-kiskereskedő és a legjobb bioétterem/bioélelmiszer szolgáltatás. Az EU-biodíj pályázatát az Európai Bizottság, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Európai Bizottsága, a COPA-COGECA és az IFOAM Organics Europe közösen szervezi, az Európai Parlament és a Tanács részvételével a zsűriben. A díjátadó ünnepség szeptember 25-én lesz Brüsszelben.

Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa
Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa
Fotó: dpa Picture Alliance via AFP/Sven Simon/Frank Hoermann

Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos a pályázati kiírás kapcsán azt mondta, hogy az Organic Awards rávilágít az ökológiai gazdálkodás lehetőségeire. Azt ugyanis mindannyian tudjuk – hívta fel a figyelmet –, hogy az ökológiai módszerek védik az ökoszisztémákat és a természeti erőforrásokat, de a tavalyi év nyertesei bebizonyították, milyen ellenálló, jövedelmező és produktív tud lenni a biogazdálkodás. Arra buzdít hát minden érintettet, aki az EU bioágazatában tevékenykedik, hogy mutassa be munkáját, ezzel is mutatva az irányt az Európai Unió fenntartható élelmiszer-termelése számára.

Bővülés: 5,7 százalék évente

A legfrissebb Eurobarométer-felmérés eredményei szerint – az Eurobarométer-kutatások az Európai Bizottság, az Európai Parlament és más uniós intézmények és ügynökségek 1974 óta általánosan használt kutatási eszköze – az uniós ökológiai gazdálkodás logójának ismertsége növekszik, és az európaiak 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ismeri.

Ökológiai termelést folytató farm Portugáliában
A közép-portugáliai hegyekben található Loural ökofalu madártávlatból
Fotó: Hans Lucas/Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand

Az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb piaci tájékoztató szerint a 2012–2020 közötti időszakban az EU organikus művelés alatt álló mezőgazdasági területeinek aránya is több mint ötven százalékkal nőtt, évi 5,7 százalékos ütemmel.

Az ökológiai gazdálkodás azáltal, hogy kiváló minőségű élelmiszereket állít elő alacsony környezeti terheléssel, alapvető szerepet játszik az EU fenntartható élelmiszer-rendszerének kialakításában. Az Európai Bizottság 2021-ben cselekvési tervet fogadott el, amely támogatja azt a célt, hogy az EU mezőgazdasági területeinek legalább 25 százalékát biogazdálkodás alá vonják, továbbá előirányozták az ökológiai akvakultúra számottevő növelését 2030-ig a farmtól az asztalig stratégiában és a biodiverzitási stratégiában.

Ambíciózus tervek

Ezzel összefüggésben a tagállamokat arra kérték, hogy a közös agrárpolitika (KAP) stratégiai terveikben és nemzeti ökológiai cselekvési terveikben határozzanak meg nemzeti célértékeket az ökológiai gazdálkodásra vonatkozóan, és legyenek általában ambiciózusak a biotermeléssel kapcsolatban. Magyarországon 2027-re akár mintegy 600 ezer hektárra is nőhet a bioterület nagysága a megművelt területen belül, ezzel a termelés tíz százaléka már ökológiai szempontok szerint történne.

Különböző fajtájú sárgarépák egy franciaországi biokertészetből
Különböző fajtájú sárgarépák egy franciaországi biokertészetből
Fotó: Hemis.fr/Hemis via AFP/Maisant Ludovic

Az ökológiai gazdálkodás – más néven bio- vagy organikus gazdálkodás – nagyon leegyszerűsítve az agrár- és élelmiszertermelő tevékenységek leginkább környezetbarát változata. Lényege, hogy segítségével értékesebb beltartalmú, lényegesen kisebb környezetterhelésű növényi és állati élelmiszereket, termékeket állítsunk elő, amelyek hosszú távon is fenntartható módon képesek ellátni szükségleteinket, anélkül, hogy a talajt, a vizeket és összességében a természeti környezetet, jobban megterhelnénk, mint amennyire önmagától regenerálódni képes. Az ökológiai gazdálkodásra való átállást a területalapú támogatással és beruházásokat ösztönző vidékfejlesztési pályázatokkal támogatják az agráriumban. Egy ökológiai gazdálkodó nagyobb eséllyel nyer el támogatást, és magasabb összegű területalapú támogatásban is részesülhet, így nagyjából duplaannyi többletforráshoz juthat egy hektárra vagy egy állategyedre vetítve, mint egy „hagyományos” gazdálkodó.

Kapcsolódó írásaink