Európai Unió

Újabb háborúpárti javaslatok és durvuló nyomásgyakorlás Brüsszelben + VIDEÓ

Az Ukrajna iránt érzett szolidaritást is jelképező közös hitelfelvétel után most a elkötelezettséget még inkább kifejező, 1 milliárd euró értékű, hatalmas mennyiségű közös lőszervásárlásba próbálja Brüsszel belerángatni a tagországokat, Magyarország azonban ebben nem vesz részt.

Újabb háborúpárti javaslatok és durvuló nyomásgyakorlás Brüsszelben + VIDEÓ
Az elesett katona hozzátartozói és munkatársai 2023. március 19-én az ukrajnai Harkovban búcsúznak a 31 éves Oleg Adamovszkijtól. A férfi posztumusz Ukrajna Hőse címet kapott
Fotó: Sofiia Bobok / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ahogy mondani szokták: Brüsszelben lesz ma minden. Külügyminiszteri Tanács részben magunkban, részben a védelmi miniszterekkel közösen, Európai Humanitárius Fórum, donorkonferencia a törökországi földrengés utáni újjáépítés támogatására, találkozók a finn és a ciprusi kollégával – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfőn, Brüsszelbe utazása előtt.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy ami a tartalmat illeti, sajnos újabb háborúpárti javaslatok kerülnek az asztalra, ezúttal arról, hogy közösen vegyünk lőszereket és adjuk is oda őket Ukrajnának. „A nyomás egyre nő rajtunk, bele akarnak sodorni minket a szomszédban zajló háborúba, de mi kitartunk, hiszen a magyar emberek akarata egyértelmű: ki kell maradnunk ebből a háborúból" – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Objektum doboz

A miniszter a Külügyminiszteri Tanács üléséről külön tájékoztatott megszokott videós bejelentkezésében. Mint mondta, a tanácsülés napirendjén - ahogyan az az elmúlt egy évben gyakorlatilag megszokottá vált - kizárólag az Ukrajnában zajló háború szerepel. Brüsszelben a hangulat továbbra is háborús és egyre inkább nő a nyomás azokon az országokon, akik a béke hangját, a béke retorikáját képviselik, akik a béke érdekében szólalnak fel. Egyre inkább nő a nyomás azokon az országokon, amelyek a béke ügyét képviselik vagy a békéről beszélnek. Nő a nyomás annak érdekében, hogy mindezt ne tegyük.

Magyarország ugyanakkor nem hajlandó engedni ennek az egyre durvább mértékben növekedő és egyre durvább módon megnyilvánuló nyomásgyakorlásnak. Kitartunk a saját nemzeti érdekeink képviselete mellett és kitartunk a béke ügyének képviselete mellett is. Hiszen mi a háború szomszédságában élünk, egy olyan nemzetet képviselünk, amelynek tagjai közül sajnos már többen meghaltak ebben a háborúban a frontvonalon. Ezért mi világosan látjuk, értjük és tudjuk, hogy az emberéletek megmentésének egyetlen eszköze van, ez pedig a béke. Ezért teljesen mindegy, hogy milyen nyomást tesznek ránk az elkövetkezendő időszakban, mi akkor is a béke ügyét fogjuk képviselni, a globális többség részeként a béke mellett fogunk érvelni - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

További részletek az alábbi videóban láthatók és hallhatók:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink