Európai Unió

El kell ítélni a befolyásolási kísérleteket

Nyílt levélben szólította föl Vera Jourovát a demokrácia védelmére Varga Judit. Mint az igazságügyi miniszter fogalmazott, a magyar választásokba beavatkozni próbáló Action for Democracy ügye nemcsak nekünk, hanem az európai polgárok számára is számottevő jelentőséggel bír.

El kell ítélni a befolyásolási kísérleteket
Varga Judit: Kockázati tényező a külföldről irányuló politikai befolyásolási kísérlet
Fotó: MH

Nem sokat kertel Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalra feltöltött levelében. Mint a tárcavezető fogalmaz, sajnálatos módon a 2022-es magyarországi választásokhoz kötődően az elmúlt hónapokban nyilvánosságra került, hogy az egyesült ellenzéki pártok választási kampánya jelentős mennyiségű külföldi – az Európai Unión kívülről származó – támogatást kapott az Action for Democracy nevű szervezettől, és e pénzek célja a referendum befolyásolása volt.

Varga Judit szerint ez az eset nemcsak a magyarok, hanem az európai polgárok számára is számottevő jelentőséggel bír. Ellenőrzött információkkal kell rendelkezniük a demokratikus választási folyamataikra gyakorolt bármilyen külső befolyásról – fogalmazott. Egyben hozzátette, a Katar-gate árnyékában az ügy különös figyelmet igényel az EU intézményei részéről.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom