Európai Unió

Kétéves a Brexit

Megérte? Nem érte meg?

Két éve ezen a napon vált hivatalossá és véglegessé az Egyesült Királyság kiválása az Európai Unióból.

Kétéves a Brexit
Fotó: AFP/Daniel Leal-Olivas

A Brexitről 2016 nyarán tartottak vitatott népszavazást a britek. A kérdés mélyen megosztotta a társadalmat, de az egyes pártokat is; a kezdeményezésnek konzervatív és munkáspárti ellenzői és támogatói egyaránt voltak. 

Az Egyesült Királyság 1973-ban csatlakozott az Európai Közösségekhez, az EU elődjéhez. Az ország tagságát népszavazás erősítette meg 1975-ben. A kilépés kérdése szinte azonnal felvetődött, az 1970-es és 1980-as években főleg a Munkáspárt és szakszervezeti vezetők szorgalmazták, majd a legfőbb hangadó a Függetlenségi Párt (UKIP) lett.

A referendum kiírásáról végül a konzervatív David Cameron miniszterelnöksége alatt hoztak döntést, a párt választási ígéretének megfelelően. Cameron ugyanakkor a maradás mellett érvelt, s kilátásba helyezte lemondását is arra az esetre, ha a többség a távozás mellett dönt. A Brexitre végül a népszavazáson részt vevők 51,9 százaléka voksolt.

Cameront ezek után Theresa May váltotta a Downing Street 10.-ben, s hosszú, időnként parttalannak tűnő tárgyalásokba kezdett az unióval a kilépés pontos menetrendjéről, jogi és gazdasági következményeiről.

Kapcsolódó írásaink