Európai Unió

Újabb gyanúsítottjai lehetnek az uniós korrupciós botránynak

Tovább dagad a Katargate néven elhíresült uniós korrupciós botrány. Lapértesülések szerint az ügy koronatanúja, Pier Antonio Panzeri újabb neveket készül megosztani az ügyészséggel. Közben kiderült az is, hogy a tavaly decemberben őrizetbe vett Eva Kaili testvérének nonprofit szervezete több mint 105 ezer eurót nyert egy EU-s pályázaton.

Újabb gyanúsítottjai lehetnek az uniós korrupciós botránynak
Eva Kaili
Fotó: AFP/SOOC/NIKOS LIBERTA

Több mint 105 ezer eurót nyert egy uniós pályázaton a korrupció gyanúja miatt őrizetbe vett Eva Kaili testvérének nonprofit szervezete – írta meg a Politico. A lap információja szerint a Mantalena Kaili által vezetett MADE Group olyan projektekkel foglalkozik, amelyek szorosan kötődnek az Európai Parlament (EP) volt baloldali alelnökének munkájához.

Mantelena Brüsszelben egy informatika projekt, az ELONtech ügyvezetőjeként vált ismertté. Az EP épületében is tartott rendezvényeket, amelyeken időnként nővére is részt vett, az ezekről készült felvételeket azonban a görög képviselő őrizetbe vétele után eltávolították a honlapjukról.

Eva Kaili, mint ismert, továbbra is letartóztatásban van. A Metropol szerint ennek ellenére hivatalos levélben közölte, hogy nem adja vissza a mandátumát, vagyis folytatni kívánja politikai pályafutását.

Ügyvédei nyilatkozatai pedig azt bizonyítják, hogy a baloldali politikus taktikát váltott és politikai bűntársai, mindenek előtt Pier Antonio Panzeri megvádolásával próbál szabadlábra kerülni – olvasható a cikkben. Mihalisz Dimitrakopulosz, a bebörtönzött EP-képviselő ügyvédi csapatának vezetője azt nyilatkozta a görög MEGA kereskedelmi televízió esti hírműsorában, hogy Eva Kailit kizárólag csak azért tartják fogva mert a korábbi olasz EP-képviselő hamisan tanúzott ellene.

Dimitrakopulosz egyúttal megfenyegette a hatóságokat, azt mondta a nyomozóktól kezdve a börtönőrökön át egészen az ügyészekig, mindenki ellen pert fognak indítani Kaili fogva tartási körülményei miatt, amelyeket középkorinak nevezett.

Panzeri kétségtelenül az eljárás kulcsszereplője, és vádalkut kötött az ügyészséggel. Együttműködéséért cserébe legfeljebb öt évre ítélhetik, amiből valószínűleg csak egyet kell letöltenie. Az Euractiv ennek kapcsán azt írta, hogy az olasz baloldali ex-képviselő újabb neveket és bizonyítékokat fog átadni a vádhatóságnak, a botrány tehát tovább dagad.

A Magyar Nemzet a Financial Times egy korábbi cikkére hivatkozva azt írta, Panzeri 2022 nyarán került a belga titkosszolgálatok célkeresztjébe. A hatóságok júliusban teljesen bekamerázták az otthonát, miután abban hétszázezer euró készpénzt találtak.

Kapcsolódó írásaink