Külföld

Eva Kaili még egy hónapig biztosan előzetesben marad

A belga hatóságok csütörtökön úgy döntöttek, hogy a korrupcióval és pénzmosással vádolt szocialista EP-képviselő továbbra is a hatóságok vendégszeretetét élvezheti

Egy belga bíró döntése értelmében a görög EP-képviselő, aki a Katargate néven elhíresült, az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós botrány főszereplője, további egy hónapra előzetes letartóztatásban marad.

Eva Kaili még egy hónapig biztosan előzetesben marad
Eva Kaili
Fotó: AFP/SOOC/Menelaos Myrillas

A meghallgatás alatt az Euronews beszámolója szerint Kaili kimerültnek tűnt és folyamatosan könnyeivel küszködött, miközben arról beszélt, gyermekével szeretne lenni. Ügyvédje szerint „középkori körülmények között” tartják fogva, nem hagyják aludni és fűtetlen szobában szállásolták el.

A görög politikust december 9-én tartóztatták le, bűnszervezetben való részvétellel, korrupcióval és pénzmosással vádolják. A képviselőnő a gyanú szerint „nagy mennyiségű” készpénzt és ajándékokat kapott katari és marokkói lobbistáktól, akik az EU-s szabályokat igyekeztek befolyásolni. A hírek szerint Kaili brüsszeli lakásán 150 ezer eurónyi készpénzt foglaltak le.

Letartóztatása hatalmas meglepetésként hatott Brüsszelben és az Európai Parlament alelnökeit is menesztették miatta. Három további ember is előzetes letartóztatásban van az ügyben, Kaili élettársa, Francesco Giorgi, a volt EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri és Niccolo Figa-Talamanca, aki egy civil szervezet elnöke volt.

A képviselőnő fellebbezhet az ügyben.

Kapcsolódó írásaink