Európai Unió

Újabb uniós politikusok kerültek korrupciós gyanúba

Andrea Cozzolino és Marc Tarabella uniós képviselő is érintett a katari vesztegetési ügyben az Origo szerint. A portál azt írja, mindketten Soros György emberei.

Újabb uniós politikusok kerültek korrupciós gyanúba
Andrea Cozzolino és Marc Tarabella
Fotó: AFP/Controluce/Carlo Hermann és AFP/Valeria Mongelli

Soros György két újabb brüsszeli embere ellen vizsgálódik a belga ügyészség az elmúlt évtized legsúlyosabb nemzetközi korrupciós botránya kapcsán – derül ki az Origo összeállításából. Andrea Cozzolino és Marc Tarabella uniós képviselő szervesen kötődik az amerikai spekuláns globális hálózatához. Az Európai Parlament most felfüggesztette a mentelmi jogukat, miután a vádak szerint kenőpénzeket fogadhattak el Katartól és Marokkótól.

A portál azt írja, ezzel újabb fordulatot vett az elmúlt évtized legsúlyosabb nemzetközi korrupciós botránya, a Kaili-ügy, majd hozzátette: az érintettek a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) a tagjai, amelyben Gyurcsányné és a DK politikusai is helyet foglalnak.

Andrea Cozzolino a baloldali demokrata párt (Partito Democratico della Sinistra/Democratici di Sinistra) színeiben politizált Olaszországban, 2000-ben bekerült Campania tartomány tanácsába, amelynek kilenc éven keresztül volt tagja. 2009-től uniós képviselő. 2014 óta a Regionális Fejlesztési Bizottság tagja az EP-ben, 2019-ben az emberi jogi albizottsághoz is csatlakozott. Korábban pedig a Költségvetési Ellenőrző Bizottságban (2009–2012), a Költségvetési Bizottságban (2009–2013) és a Petíciós Bizottságban (2014–2019) is megfordult.

Az Origo portréja szerint Cozzolino alapvetően külpolitikai vonalon mozog, aktivitást elsősorban a harmadik világbeli országokkal kapcsolatos vitákban mutatott az EP-ben. Legfontosabb tisztségeként elnöke a DMAG-nak, azaz az Európai Parlament Maghreb-országokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének. Ezen a ponton jön képbe a marokkói vonal, hiszen a testület hatáskörébe tartozik többek között az EU–Marokkó, EU–Tunézia és EU–Algéria kapcsolatok építése.

Marc Tarabella belga uniós képviselő már az 1980-as években bekerült a politika világában, a vallon régió miniszterelnöki kabinetében dolgozott. A Szocialista Párt (PS) színeiben előbb önkormányzati képviselője, majd polgármestere lett egy vallon kistelepülésnek, Anthisnes-nek. Brüsszelben először 2004 és 2007 között dolgozott EP-képviselőként, majd 2009-től ismét mandátumot szerzett. Jelenleg alelnöke az EP Arab-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének, a DARP-nak, ami azért fontos, mert a térséghez tartozik Katar is. Az Origo szerint Tarabella szintén Soros György lobbistája.

Mint ismert, december közepén robbant az elmúlt évtized legsúlyosabb korrupciós botránya, miután őrizetbe vették Eva Kailit, az Európai Parlament volt szocialista alelnökét és másik három embert. A hírek szerint a brüsszeli korrupcióban legalább hatvan uniós politikus lehet érintett, többségük szocialista vagy néppárti.

Kapcsolódó írásaink

A magyar politika jó évet zárt

ĀHétértékelő – Kiszelly Zoltán úgy látja, hogy az Európai Parlamentet megrázó botrány jegelheti a föderációs terveket