Európai Unió

A káros brüsszeli szankciókat el kell törölni

Az Európai Parlament az Európai Tanács december 15-i ülésének előkészítése kapcsán tartott vitát. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője felszólalásában kiemelte: a szankciókkal kapcsolatos brüsszeli ígéretek nem teljesültek, az energetikai szankciókkal Európa lábon lőtte magát. Felhívta a figyelmet: a káros szankciókat el kell törölni.

A káros brüsszeli szankciókat el kell törölni
Deutsch Tamás: Az Oroszországra kivetett szankciók nem hozták el az ukrajnai háború végét
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Deutsch Tamás emlékeztetett a tényekre: a harmadik negyedévben már nyolc európai tagállamban esett vissza a GDP az előző negyedévhez képest, és 14 országban esett vissza az ipari termelés szeptemberben. A német kereskedelmi és iparkamara felmérése szerint a német ipari szereplők nyolc százaléka tervezi Európán kívülre áthelyezni a termelést az elviselhetetlenül magas energiaárak miatt.

Az Economist arról írt, hogy az energiaválság nem múlt el, hiszen a gázár még mindig hatszorosa a hosszú távú átlagnak. Sőt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy jövőre akár 30 milliárd köbméternyi gázhiánnyal is számolhatunk. Azt látjuk tehát, hogy már nemcsak az okoz súlyos gondot, hogy az egekben vannak az árak, hanem az is kérdőjel, hogy lesz-e egyáltalán gáz jövőre.

Deutsch Tamás rámutatott: Brüsszel ígéretei nem valósultak meg. Az Oroszországra kivetett szankciók nem hozták el az ukrajnai háború végét, az európai emberek szegényebbek lettek, az európai nemzetgazdaságok pedig lassan térdre kényszerülnek.

A delegációvezető hangsúlyozta: a káros brüsszeli szankciókat el kell törölni.

Kapcsolódó írásaink