Életmód

A kávé százszor finomabb lesz így

Csak adjon hozzá egy csipetnyit ebből a termékből

A kávé régóta szerves része számos kultúrának. Az elkészítés módja, valamint az, hogy hogyan és mivel isszák, országonként eltérő.

A kávé százszor finomabb lesz így
A kávézás a mindennapok szerves része lett
Fotó: NorthFoto

Ma eláruljuk, melyik országokban isszák a kávét sóval, és miért.

Kezdjük azzal, hogy a közhiedelemmel ellentétben ez az ital nagyon lágy és gazdag ízű, és nem csak sós. A fűszer lágyítja a vizet, eltávolítja a kávé keserűségét és kiegyensúlyozza a savasságot. A nátriumionok csodálatos aromát adnak a kávénak és fokozzák ízét.

Azok, akik nem szeretik az ital keserűségét, de nem akarnak cukrot adni hozzá, használhatják ezt a fűszert, mivel ugyanúgy hat, de lehetővé teszi, hogy a napi kalóriabevitel határain belül maradjanak.

Vannak más okok is, amiért az emberek sóval isszák a kávét. A forró országokban, ahol az emberek sokat izzadnak, ez a fűszer segít helyreállítani a szervezet sóegyensúlyát, ami nagyon fontos az egészség megőrzése szempontjából.

Törökországban érdekes hagyomány kapcsolódik ehhez az italhoz. Egy lány nagyon sós kávét szolgálhat fel udvarlójának, hogy megmutassa, nem kedveli őt. Ez egy finom módja annak, hogy egy szót sem szólva elutasítsa az udvarlót.

Most, hogy rájöttünk, miért adnak különböző országok sót a kávéhoz, nézzünk meg néhány receptet, hogyan készíthetjük el ezt az italt otthon.

Először is fontos megjegyezni, hogy a kávét nagyon finoman kell őrölni. Ellenkező esetben a fűszerek nem lesznek olyan hatékonyak, mint szeretnénk. Meg kell jegyezni, hogy a sóval ízesített instant kávé ritka ínyencek választása, és hagyományosan kiváló minőségű kávébabot használnak ehhez az italhoz - írja a kasvutarinat.if.

Kávé sóval – klasszikus recept

Ez a lehetőség alapreceptnek tekinthető. Jó kiindulási pont, ha még soha nem kóstoltál ilyen italt. Szükséged lesz:

  • 150–180 milliliter víz;
  • 1,5 teáskanál őrölt kávé;
  • egy csipet só;
  • cukor ízlés szerint.

Öntsük a fűszereket és a kávét egy serpenyőbe, adjunk hozzá vizet, és forraljuk fel. Amikor a hab elkezd emelkedni, vegyük le a serpenyőt a tűzről, és hagyjuk lehűlni és felmelegedni. Ezután öntsük egy csészébe, és élvezzük.

Ha sóval és tejjel szeretne kávét készíteni, és ez a lehetőség is rendelkezésre áll, csökkentse a víz mennyiségét 100 milliliterre, és adja hozzá a maradék tejet. Külön melegítse fel, ha szükséges, habosítsa fel a habot, majd öntse a kész italba.

Kávé sóval és borssal

Ez egy nagyon szokatlan lehetőség, amely biztosan megtalálja rajongóit. A fűszerek pikáns ízt adnak neki és gazdagítják az aromáját. Az elkészítéséhez szükségünk van:

  • 15-100 milliliter szűrt vízre;
  • egy teáskanál őrölt kávéra;
  • egy csipet sóra;
  • egy csipet borsra.

Öntsük a fűszereket és a kávét egy serpenyőbe, és adjunk hozzá vizet. Melegítsük a tűzhelyen, amíg illatos hab képződik, vegyük le a tűzről 1-2 percre, majd tegyük vissza a tűzhelyre. Amikor az ital újra felforr, öntsük csészékbe.

Most, hogy már tudjuk, miért adnak sót a kávéhoz, mi a helyzet a borssal? A bors pikáns élességet és enyhe fűszerséget ad a kávénak, különösen a fekete vagy a cayenne-bors. A maximális aroma és íz elérése érdekében a fűszert frissen kell őrölni.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy egyes ázsiai országokban a bors mellett szegfűszeget és kardamomot is adnak a kávéhoz. Az ilyen ital íze kissé emlékeztet a fűszeres masala teára, egy hagyományos indiai italra.

Kapcsolódó írásaink