Életmód

Így tároljuk az almát, hogy sokáig friss maradjon!

Gondos odafigyeléssel tavaszig is eltartható

Az alma a magyarok egyik kedvenc gyümölcse, és az őszi-téli hónapokban is szinte mindig van ebből a gyümölcsből a legtöbb háztartásban. Ahhoz azonban, hogy a hidegebb időszakban is élvezhessük az alma ízét és tápanyagtartalmát, nagyon fontos a helyes tárolás.

Így tároljuk az almát, hogy sokáig friss maradjon!
Csak a hibátlan darabokat tegyük el, az egyszer már romlásnak indult alma a többit is megfertőzheti
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Focke Strangmann

Szüleink még ősszel nagy tételben vásárolták az almát, hogy télire eltéve gondoskodjanak a szükséges vitaminokat és rostokat tartalmazó gyümölcs elérhetőségéről. Az jól tárolható gyümölcs meghálálja, ha odafigyelnek az elhelyezésére.

Az almát így kell tárolni

A Kiváló Minőségű Élelmiszer - KMÉ-védjegy Facebook-posztjában az almatárolás 3 fotos szabályára hívták fel a figyelmet. Ezek az alábbiak:

  • Biztosítsunk az almának hűvös, párás környezetet!
  • Tároljuk külön más élelmiszerektől!
  • Csak a hibátlan darabokat raktározzuk el!

A Maradék nélkül csapata egyébként egy korábbi posztjában azt javasolta, hogy az éretlen almákat a kamrában tároljuk – amelynek ideális hőmérséklete 13 és 18 Celsius-fok közötti –, az érett, illetve megmosott, meghámozott vagy darabolt példányokat viszont már tegyük hűtőbe.

Az alma ilyen tápanyagokat rejt

A KalóriaGuru.hu kalkulátora szerint 100 gramm almában 52 kilokalóriányi energia, 0,3 gramm fehérje, 0,2 gramm zsír, 11,4 gramm szénhidrát (amelyből 10,4 gramm cukor), valamint 2,4 gramm rost található. Rosttartalma segíthet az aranyérmegelőzésében és kezelésében, de kiemelendő a C-vitamin- és káliumtartalma is.

Ha szeretne több hazai, szezonális gyümölcsöt fogyasztani, akkor ezek közül érdemes válogatni novemberben – ezek még az emésztéseddel is csodát tesznek.

Kapcsolódó írásaink