Életmód

Valóban le kellene mondani a kenyérről?

Kiderült, mennyi ehető egy nap

Miért esznek az emberek sokkal több fehér kenyeret, mint zabkását, és teljesen ki kellene-e hagyni az étrendjükből?

Valóban le kellene mondani a kenyérről?
Képünk illusztráció
Fotó: Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az RBC-Ukrajnának adott interjúban egy táplálkozási szakértő eloszlatta a legnépszerűbb termékkel kapcsolatos mítoszokat, és megnevezte a „biztonságos” napi beviteli értéket.

Megjegyezte, hogy a kenyér teljes kizárása a kiegyensúlyozott étrendből nem szükséges.

„Nem teljes absztinencia biztosításáról beszélünk. A kiegyensúlyozott étrend megköveteli az egészséges élelmiszerek minden kategóriájának bizonyos mennyiségben történő fogyasztását. És ezek már korlátozások” – jegyezte meg az orvos.

Hangsúlyozta, hogy a kenyér ízletes és hagyományos termék, de fogyasztásának tudatosnak és mértékletesnek kell lennie.

Mennyi a napi kenyérszükséglet?

Egy táplálkozási szakértő megnevezett egy meghatározott mennyiségű kenyeret, amelyet egy felnőttnek el kell fogyasztania, figyelembe véve az étrendben lévő egyéb termékek jelenlétét.

„Átlagosan napi 100-150 gramm kenyeret kell fogyasztani. Ez különösen igaz, ha figyelembe vesszük, hogy az emberek más gabonatermékeket is fogyasztanak, például zabkását vagy tésztát” – mondta a szakember.

Hozzátette, hogy a termékek ilyen váltogatása szükséges ahhoz, hogy a szervezet a leghasznosabb forrásokból kapja meg a szükséges mennyiségű tápanyagot.

„Az ilyen váltakozás azért szükséges, hogy egy bizonyos termékcsoport iránti igényt a leghasznosabb alternatívák elégítsenek ki” – tette hozzá.

Hogyan válasszuk ki a legjobb kenyérfajtát?

A kenyér kiválasztásakor két mutatóra kell összpontosítani.

Először is, „meg kell nézni a kenyér sótartalmát”. Ezt fel kell tüntetni a termék címkéjén. Ezért olyan kenyeret kell választani, amely a lehető legkevesebb sót tartalmazza.

A kenyérnek elegendő mennyiségű élelmi rostot is kell tartalmaznia.

„Megfelelő a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, első osztályú, vagy még jobb, másodosztályú” – mondta.

A táplálkozási szakértő azt is tanácsolta, hogy figyeljenek a termék előnyeit fokozó további összetevőkre.

„Jó választás a hozzáadott korpával, magvakkal és diófélékkel készült kenyér” – összegezte a táplálkozási szakértő, számol be a Sports.kz.

Kapcsolódó írásaink